Prostreno.cz

Seznamte se se superpotravinou z Afriky

Strom baobab pochází z Afriky a používá se tam od kořene až po plody. Zde se dozvíte vše o superpotravině baobabu.

Jméno baobab lze přeložit z arabského „bu hibab“ a znamená „ovoce s mnoha semeny“. Ovoce s bílou dužinou dorůstá délky až 40 cm, schne přímo na stromě a poté je připravené na sklizeň.

Jak starý může baobab být?

Některé baobaby se dožívají více než 2 000 let a jsou až 25 metrů vysoké. Existuje však také mnoho stromů, které jsou menší. Kmen může dosáhnout průměru až 20 metrů. Mimochodem, může to trvat asi 20 let, než baobab nese ovoce.

Jak se baobab používá

V Africe se používá kompletní strom. Konzumuje se jak dužina, tak semena baobabu. Olej získaný ze semen je k dispozici pouze jako přísada do kosmetiky. V Africe se olej používá jako potravina. Semena se dají také pražit nebo po fermentaci použít jako koření. Z ovoce se vyrábějí ovocné šťávy, sladkosti, granolové tyčinky, kaše a omáčky. Listy se používají v Africe jako špenát a vlákna v kmeni se zpracovávají na oblečení, lana a mnoho dalšího. Z kořene se získá červené barvivo a popel stromu se používá k výrobě mýdla.

Jak zdravý je baobab

Baobab se v Africe ze stromu vyrábí také léky. Říká se, že snižuje horečku, má protizánětlivý, antibakteriální a antivirový účinek, pomáhá při neštovicích a spalničkách, stimuluje střevní aktivitu a reguluje hladinu cukru v krvi.

Ale baobab má také co nabídnout z hlediska výživy: Ovoce obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, jako je vitamin C, železo, hořčík, vápník, draslík, vlákninu a antioxidanty, a to při 0 g tuku a málo kalorií. Obsah vitaminu C je až 300 mg na 100 g, a je tak obsahem vysoko nad citrusovými plody nebo jablky.

Co je baobabový prášek?

Když dužinu plodu baobabu usušíte a umelete, můžete z ní vyrobit prášek. Prášek, který seženete obvykle i u nás, lze použít do smoothies, dezertů nebo pečiva s kyselou, lehce sladkou chutí.

Zdroj: www.essenundtrinken.de, názory autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat