Prostreno.cz

Pod pokličku exotické papáje

Papája je exotické bobulové ovoce podobné melounu. Co nevíte o papáje a její přípravě?

Papája je původem ze Střední Ameriky. Hlavními pěstitelskými oblastmi jsou Brazílie, Thajsko, Mexiko, západní Afrika, Havaj, Indie a další tropické oblasti světa a díky exportu je máme k dispozici po celý rok. Papája roste na palmovité rostlině rodu Carica až do výšky 10 metrů, která nese velké listy podobné listům fíkovníku. Z bílých oplodněných květů se tvoří oválné zelenožluté ovoce. Dužina je světle oranžová až růžová a uprostřed je mnoho malých černých semen pokrytých tenkou vrstvou.

U nás plody váží mezi půl kilogramem a jedním kilogramem, ale jiné odrůdy, například z Mexika, mohou vážit až šest kilogramů a dorůst do délky 45 cm. Sladké zralé ovoce je měkké a připomíná meruňky, meloun a maliny. S cukrem, citronovou šťávou nebo zázvorem je jejich sladká chuť ještě intenzivnější.

Na co si dát pozor při nákupu

Papája je k dispozici po celý rok. Že je správně uzrálá poznáte, pokud má nažloutlé pruhy nebo skvrny. Pokud jsou plody celkově více zelené, jsou nezralé a papája chutná hořce. Pokud slupku snadno vtlačíte prstem, je připravena k jídlu.

Správné skladování

Papája se snadno kazí a nikdy se nesmí skladovat při teplotě do 7 °C. Měla by být v suchu a chráněná před přímým slunečním zářením. Zralé plody vydrží v ledničce asi týden. Jsou také vhodné pro zmrazení nebo kandování.

Co se skrývá uvnitř

Dužina papáji je bohatá na sodík, draslík, vápník, fosfor, hořčík, niacin, vitamíny A a C a má také velmi nízký obsah kalorií. Navíc obsahuje enzymy štěpící bílkoviny a tuky, jako je papain, chymopapain, lysozym a lipáza, takže trávíte bílkoviny a tuky rychleji. Papája má také protizánětlivý účinek. V nezralých plodech a v semenech se nachází většina papainu, který můžete využít v kuchyni na zjemnění masa. Maso můžete dát do papájové šťávy nebo do papájového prášku, zabalit ho do listů rostliny nebo ho zakrýt proužkem ovoce.

Jak papája chutná nejlépe

Papáju můžete jíst jako meloun. Zvlášť dobře chutná se sýrem nebo šunkou. Můžete ji ale také naložit v portském nebo brandy, zapracovat do ovocných salátů nebo jíst jednoduše lžící. Šťáva se hodí na sorbety nebo nápoje. Zralé plody se dají uvařit, usmažit nebo dusit. Pokud je připravíte s masem, velmi jeho chuť i strukturu zjemníte.

Zdroj: názory autora, www.essenundtrinken.de





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat