Prostreno.cz

Vedlejší účinky šťávy z aloe vera

V poslední době se šťáva z aloe vera dostala do popředí zájmu jako „dokonalý nápoj pro zdraví“, ale je tomu skutečně tak? Tohle je pravda o vedlejších účincích, které nepotěší diabetiky ani nastávající maminky!

Aloe vera se k léčebným účelům používá již po tisíciletí. Pro egyptské královny Nefertiti a Kleopatru mělo nesmírnou cenu při pravidelných kosmetických procedurách, makedonský král Alexandr Veliký a janovský mořeplavec Kryštof Kolumbus ho měli za účinný lék, který ulevoval zraněným vojákům. Aloe vera obsahuje 75 potenciálně aktivních složek: vitaminy, enzymy, minerální látky, cukry, lignin, saponiny, kyselinu salicylovou a aminokyseliny (1). Považuje se za protizánětlivý a antioxidační nápoj, ale má i jisté vedlejší účinky, o kterých byste měli vědět.

Dehydratace

Doporučená denní dávka šťávy z aloe vera je stanovena na 30 až 50 mililitrů. Nepřeháníte to s jejím příjmem? Při nadměrném množství se v těle narušuje rovnováha elektrolytů, což přispívá k dehydrataci. Pro jistotu si všímejte změn v barvě moči.

Pokles hladiny cukru v krvi

Než začnete šťávu z aloe vera konzumovat, je důležité poradit se se svým lékařem. Zvlášť, pokud patříte k diabetikům. Aloe totiž může totiž způsobit drastický pokles hladiny cukru v krvi.

Průjem

Vzhledem k tomu, že šťáva z aloe vera má projímavé vlastnosti, stává se, že naruší funkci střeva, zvýší pravděpodobnost syndromu dráždivého tračníku a podepíše se pod průjem a křeče v břiše. U někoho naopak zhoršuje zácpu.

Náhlá únava

Předpokládá se, že uvedený sukulent také narušuje hladinu draslíku a sodíku v těle (2), což může způsobit náhlé bolesti hlavy, únavu, svalové křeče i abnormální srdeční tep.

Těhotenské komplikace

Možná rizika užívání aloe vera během těhotenství jsou způsobena především aloinem, chemickou sloučeninou, která je známá i jako barbaloin. Ta se spojuje s křečemi v břiše a stimulací dělohy. Hrozí tak předčasný porod. U novopečených matek se aloe taktéž nedoporučuje, protože způsobuje gastrointestinální problémy u kojeného dítěte, kupříkladu koliku. Kromě toho může změnit chuť mateřského mléka.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2763764/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22754258/, www.healthshots.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat