Prostreno.cz

Tymiánový čaj vám dobije baterky

Jste pořád unavení a nemáte na nic náladu? To si žádá šálek tymiánového čaje! Tohle občerstvení zvýší množství serotoninu a tím i hladinu energie. A jak s pomocí této bylinky prodloužit trvanlivost skladovaného slunečnicového oleje?

Semínka tymiánu se vysazují v průběhu dubna. Jakmile povyrostou, přemisťují se do květináčů, kde mohou dobře zakořenit. Nabízí se tedy otázka  –⁠ už máte zaseto? Tato voňavá rostlinka není jen chutnou kuchyňskou ingrediencí i pomocníkem, ale také famózním dobíječem baterek. Ptáte se, zda dokáže nahradit kávu? Možná ano!

Když se domněnky promění v realitu

Tymián používali už staří Římané, kteří věřili tomu, že přináší sílu i odvahu. A klobouk dolů před jejich moudrostí, protože se rozhodně nemýlili. Zmíněná bylinka, byť se tváří zcela nenápadně, obsahuje širokou škálu prospěšných látek, a to včetně karvakrolu. Studie z roku 2013, o které se můžete dočíst ve vědeckém recenzovaném magazínu Molecules (1), prokázala, že karvakrol zvyšuje koncentrace serotoninu a dopaminu - dvou hlavních hormonů, které regulují náladu, krotí stres a navozují radostné duševní rozpoložení. Ovšem vyladěná hladina jednoho z nich, konkrétně pak serotoninu, nezajistí jen úsměv od ucha k uchu.

Vzpruha, na které si jeden pochutná

Poznatky jiného výzkumu totiž poukazují na to (2, 3), že nedostatek neurotransmiteru serotoninu úzce souvisí s chronickým únavovým syndromem. Čím více ho tedy budete mít, tím vitálněji se můžete cítit! Právě s tím pomůže tymián, který jeho produkci nepřímo povzbuzuje. A teď z trochu jiného soudku. Věděli jste, že umí podpořit i trvanlivost olejů, které využíváte při vaření?

Delší životnost i dávka antioxidantů

Podle jisté studie (4) z roku 2012 může tymiánový extrakt prodloužit stabilitu slunečnicového oleje a také zesílit jeho antioxidační účinky. Pokud jde o další schopnosti tymiánu, nelze opomenout ani to, že přispívá k léčbě akné, dezinfikuje trávicí trakt a představuje prevenci rakoviny (5, 6). Je opravdu výhodné mít ho v květináči i po ruce!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6270539/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557676/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22744949/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6263286/, (5) www.journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1082013212442198, (6) www.springer.com/article/10.1007/s12210-018-0672-0





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat