Prostreno.cz

Kefír je jako dělaný pro játra a žaludek

Trápí vás nadýmání, plynatost, bolesti břicha nebo snad snížená obranyschopnost? Zásobte se probiotiky, doporučují odborníci. Kde je hledat? Třeba v kefíru. Skutečně je to takový zázrak, jak se o něm říká?

Koupit ho lze v každém obchodě s potravinami. Kefír je fermentovaný, probiotický nápoj, který byl po tisíce let používán nomádskými kulturami. Jeho původ je předmětem legend. Příběh tohoto nápoje na bázi mléka začíná v kavkazských horách, kde kočovní Osetové (národ žijící v Osetii, původně ve stepích na sever od Kavkazu) poprvé experimentovali s kefírovými zrny.

Podobá se řidšímu jogurtu

Kefírová zrna nejsou jako rýže, pšenice nebo ječmen, ale jsou to spíše želatinová polysacharidová kultura bakterií a kvasinek zvaná kefiran. Tato „zrna“ jsou jádrem každého kefíru. Osetové přidávali kefírová zrna do sáčků z kozí kůže a nechali je fermentovat na zředěný nápoj podobný mléku, který se podobá jogurtu, ale není tak hustý. Je těžké přijít na to, jak zmíněný národ přišel ke kefírovým zrnům a postupu výroby, ale podle legendy ho kefírovými kulturami obdaroval sám Mohamed, politický vůdce a poslední prorok islámu.

Co stojí za jeho popularitou?

Kefír s vysokým obsahem živin a probiotik se považuje za potravinu, která pečuje o trávení a zdraví střev, tělu dodává základní živiny, jako je hořčík a draslík, zlepšuje stav kostí a snižuje tak riziko osteoporózy. Brazilští vědci odhalili i jeho hojivé a protizánětlivé aktivity (1). Hovoří se také o antikarcinogenní roli tohoto fermentovaného nápoje, který prý může preventivně působit proti rakovině a potlačovat raná stádia nádorů.

Pro játra i žaludek jako dělaný

Je však důležité mít na paměti, že studie jsou poměrně omezené a stále probíhají, proto se někteří odborníci od tohoto tématu drží stranou. V každém případě se ví, že probiotika mohou mít pozitivní vliv na tělo, pomáhají zvládat příznaky stavů, jako je syndrom dráždivého tračníku, zánětlivé onemocnění střev a některé jaterní stavy. Všemocný ale není.

Pořád se doporučuje dodržovat zásady zdravého životního stylu, jíst vyváženou a pestrou stravu, hýbat se, dostatečně pít, spát a nestresovat se. To je recept na dlouhověkost. V případě, že už se nějaká ta nemoc dostaví, a musí se vyléčit antibiotiky, kefír rozhodně začleňte do svého denního režimu. Organismu doplní zdravé bakterie, které byly zničeny při léčbě infekce.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3833126/, www.matadornetwork.com, www.netdoctor.co.uk





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat