Prostreno.cz

Podceňování obyčejné okurky je velká chyba

Patří do čeledi tykvovitých, pochází z Indie, řadí se mezi nejstarší druhy zeleniny a výborně plní funkci výživné a osvěžující svačiny. Účinky podceňované okurky na zdraví těla, o kterých se moc nemluví, jsou šokující! 

Dlouhá léta se okurka setá (Cucumis sativus) považovala především za „dietní jídlo“, a to pro svůj nízký obsah kalorií. Tato vodou nasycená zelenina ale obsahuje značné množství vitaminů, minerálů, antioxidantů, fytonutrientů a elektrolytů, které mají širokou škálu přínosů pro lidské zdraví. Co všechno může udělat pro to vaše?

Obohacuje tělo o důležité látky

Ať už čerstvá nebo nakládaná, okurka má přirozeně nízký obsah kalorií, sacharidů, sodíku, tuku a cholesterolu, dále obsahuje vitaminy C a K, vlákninu, bílkoviny, draslík, hořčík, mangan, antioxidanty, fosfor, měď, lignany, flavonoidy, třísloviny a betakaroten. Vše jmenované organismus pochopitelně potřebuje.

Hydratuje

Okurky mají vysoký obsah vody, konkrétně 95 procent, proto jedna porce (asi 120 gramů) je pro závlahu těla a uspokojení touhy po hladu stejně účinná jako sklenice vody. Možná proto franský král a první středověký římský císař Karel Veliký okurky pěstoval na svých italských zahradách v 8. a 9. století.

Je prevencí proti rakovině

Okurky obsahují vysoké hladiny rostlinných sloučenin zvaných cucurbitaciny. Ty jim dávají hořkou chuť, nicméně vědci prokázali, že uvedené vysoce oxidované tetracyklické triterpenoidy zároveň vykazují slibné protirakovinné aktivity a mohou zastavit množení rakovinných buněk (1).

Upravuje trávení

Obsah vody v okurkách se stará nejen o hydrataci, ale i regulaci pohybů střev. K tomu přispívá i přítomnost rozpustné vlákniny, která podle akademiků dokonce mírně snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi (2).

Snižuje krevní tlak

Středně velká okurka obsahuje 273 miligramů draslíku a jen 4 miligramy sodíku. Draslík je jednou z těch živin, o nichž je známo, že regulují krevní tlak a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Působí protizánětlivě

Zánět je přirozenou imunitní reakcí těla, jenže když se dostane do chronické fáze, může poškodit zdravé buňky, což vede k vážným zdravotním problémům, jako jsou srdeční choroby a některé druhy rakoviny. Ke zmírnění tohoto nebezpečného typu zánětu mohou pomoci okurky. Pravda je taková, že obsahují fytonutrienty, flavonoidy a triterpeny, které bojují s oxidačním stresem, jež zánět způsobují. Mimochodem, flavonoid fisetin zároveň chrání nervové buňky, zlepšuje paměť a snižuje riziko Alzheimerovy choroby (3). Ještě pořád je pro vás okurka podřadná?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612419/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9925120/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26845554/, www.ipm.missouri.edu, www.netdoctor.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat