Prostreno.cz

Levná a zdravá kedlubna s velkým využitím v kuchyni

Kedlubny jsou populární zelenina. V kuchyni je její použití univerzální a je poměrně levná. Dostatek důvodů, proč se na kedlubny podívat zblízka.

Kedlubny patří do rodiny zelí a jejich listy rostou do výšky až 20 cm, zatímco pod zemí se ukrývají velké kulaté hlízy, jejíž stonky zanechávají jasně viditelné "jizvy". Mohou mít světle zelené nebo fialové zbarvení. Vůně krémově zbarvené buničiny trochu připomíná zelí a chutná mírně nasládle-ořechově. Za tuto jemnou chuť vděčí kedlubny síře a hořčičnému oleji, které obsahují.

Použití v kuchyni

Kedlubny jsou neuvěřitelně všestranné. Obzvláště populární jsou se smetanovou omáčkou, bylinkami, jako je třeba petržel a bramborami. Ale také zapečené nebo jako alternativa k lasagne s nízkým obsahem sacharidů. Hodí se také jako základ pro polévky nebo jako příloha k masu a rybám. Syrové kedlubny jsou obzvlášť aromatické. Salát z kedluben a ředkvičkami nebo mrkví je skutečná vitaminová bomba. Jako hlavní chod můžete z kedlubny obalit a osmažit jako vegetariánský kedlubnový řízek.

Nákup a skladování

Kedlubny jsou k dispozici po celý rok. Od ledna koupíte velmi rané odrůdy, které jsou buď sicilské z venkovního pěstování nebo holandské skleníkové produkty. Při nákupu dbejte na to, aby kedlubny nebyly příliš dřevnaté, pak jsou totiž tvrdé a příliš vláknité.

Venkovní kedlubny vydrží v chladničce asi tři týdny. Jejich příbuzné ze skleníku byste měli sníst nejlépe do týdne.

Typicky německé

Německo je nejen hlavní pěstební oblastí kedlubny, ale také spotřebovává největší množství kedluben na světě. Z tohoto důvodu se kedlubny považují za typickou německou zeleninu.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat