Prostreno.cz

Zázračné açaí v kuchyni

Superpotraviny obsahují mnoho zdravých živin a antioxidantů. Tmavě červenému açaí je připisována řada zdravých účinků. Jakých? A jak ovoce použít v kuchyni?

Medicinmani z amazonské džungle používají malé červeno-modré bobule pro zdravotní účely už dlouhou dobu. Plody açaí také pověst obzvláště zdravé superpotraviny. Jako čerstvé ovoce je k dispozici jen výjimečně. Důvodem je rychlá kazivost těchto tropických bobulí. Açaí se obvykle zpracovává rychle v místě sklizně a na evropský trh vstupují v podobě šťávy, prášku nebo kaše. Výrobky najdete v obchodech s biopotravinami a se zdravou výživou, kapsle açaí lze koupit v lékárnách.

Původ a vlastnosti

Açaí je plod tropické palmy, která se nachází hlavně v jižní části Střední Ameriky a Brazílie. Žluté květy kvetou od září do ledna. Když se z květů vynoří malé bobulové plody, na rostlinném copu často visí tři až šest kilogramů plodů açaí. Jedna bobule açaí dosahuje průměru 10 až 15 milimetrů a vypadá podobně jako borůvka.

Pokud jde o barvu procházejí plody açaí několika změnami: Zpočátku jsou bobule açaí načervenalé, ale čím jsou zralejší, tím získávají černější barvu. Vůně bobulí je překvapující a připomíná ořechy a čokoládu. Kromě toho ovoce chutná mírně kysele. Po sklizni ovoce açaí snadno podléhá zkáze, a proto je transport čerstvého ovoce velmi obtížný.

Zabiják vrásek a prostředek na hubnutí

Nesporný je vysoký obsah antioxidantů, které tvoří cennou ochranu proti volným radikálům. Bobule açaí jsou účinnou ochranou buněk, která může předcházet chorobám a zpomalit proces stárnutí. To je důvod, proč jsou bobule açaí často popisovány jako látky proti stárnutí a zabijáky vrásek a používají se také při detoxikačních kúrách. Ať už zázračný lék nebo preventivní kosmetické jídlo: Bobule jsou rozhodně zdravé.

Tropické ovoce obsahuje cenné vitaminy A, C a Eminerály a velmi vysoký podíl nenasycených mastných kyselin, jako je kyselina olejová a linolová. Tyto cenné složky poskytují energii a silný imunitní systém. Kromě toho se říká, že bobule açaí zvyšují metabolismus –⁠ což je důvod, proč se plody také označují jako látky na hubnutí. Zda opravdu zhubnete s açaí dietou, není jasně prokázáno. Má smysl je ale zahrnout do změny stravy – spolu s dostatečným pohybem.

Jak využít açai v kuchyni

Prášek açaí je ideální doplněk stravy a lze jej míchat například do smoothies. Chutná také dobře v obilovinách, jogurtu nebo ve vodě a džusech.

Šťávu můžete zkombinovat s jinými ovocnými šťávami. Obzvláště oblíbené jsou směsi s mangem, banánem, pomerančem nebo červenou ovocnou šťávou. Nebo můžete šťávu z açaí smíchat s přírodním jogurtem nebo tvarohem a dalším ovocem, jako jsou třeba banány, přidat do jogurtového nápoje nebo smoothie.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.eatthis.com, www.wikipedia.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat