Prostreno.cz

Potraviny nevhodné ke každodenní konzumaci

Kličkování s nákupním vozíkem v uličkách obchodu s potravinami a hledání vhodných, zdravých a skutečně zdravotně přínosných potravin je stále složitější, jelikož regály zaplňuje stále větší počet „takzvaných zdravých“ produktů.

Výrobci čím dál častěji používají lákavé popisky na etiketách svých produktů a ve svém marketingu tak, aby oslovily zákazníky, kteří se snaží žít zdravějším životním stylem. Díky tomu pak velice často můžete v regálech spatřit označení produktů jako:

„S nízkým obsahem tuku“, „veganské“, „bez lepku“, „nízký obsah cukru“ apod.

Bohužel to, že potravina používá na etiketě taková slova nebo že je obecně považována za zdravější než ostatní potraviny, ještě neznamená, že je pro vás vhodná. A co víc, mnohé z nich mohou vaši snahu o zdravější životní styl zcela zničit. Kterým potravinám je tedy dobré se vyhnout z hlediska denní konzumace?

Granola a müsli tyčinky

Lidé řadili granolu a müsli tyčinky mezi „zdravé“ potraviny po celá desetiletí. Netvrdíme, že neexistují některé granoly a müsli tyčinky s přínosnou výživovou hodnotou, nicméně drtivá většina výrobků v této kategorii je plná přidaného cukru a mají zbytečně velmi vysoký obsah kalorií. Pokud tedy granolu a müsli jíte každý den, a divíte se, proč se vám nedaří zhubnout na vysněnou velikost, když jste přestali jíst bílé pečivo a nahradili jej „zdravější variantou“, vězte, že přesně zde je zakopaný pes.

Ochucené jogurty

Jogurt může být zdravou volbou, ovšem v případě, že je neslazený. Ochucené jogurty a jogurty s označením „ovoce na dně“ mnohdy obsahují až šokující množství cukru i v malé porci. Namísto výběru slazeného jogurtu zkuste neslazený jogurt ozdobit čerstvým nebo sušeným ovocem, případně použít pár kapek vanilkové esence apod.

Proteinové tyčinky

Mnoho lidí se mylně domnívá, že čím vyšší je obsah bílkovin v potravině nebo nápoji, tím je zdravější. Některé potraviny, které mají přirozeně vysoký obsah bílkovin, jako jsou ryby, vejce a fazole, jsou bezpochyby zdravou volbou. Položky jako proteinové tyčinky nebo pudingy apod. však nemusí být tak zdravé, jak si mnozí lidé myslí. Většina proteinových tyčinek obsahuje zbytečně moc cukru (mnohdy i alkoholových cukrů, které se obtížně tráví), tuku, sladidel a umělých barviv, což rozhodně není ta nejzdravější volba!

Sportovní nápoje a energetické nápoje

Ano, i tato lákadla jsou obvykle plná přidaného cukru (schválně se podívejte na etiketu a přepočítejte si podle uvedených hodnot na 100 ml, kolik gramů cukru vlastně zkonzumujete v celém balení!), umělých barviv a velkého množství stimulantů. Vyvarujte se proto denní konzumace těchto nápojů, zvláště u dětí a dospívajících! Dlouhodobá pravidelná konzumace může u nich vyvolat riziko vysokého krevního tlaku, ztučnění jater a obezity.

Bezlepková svačina

Pro lidi s alergií na lepek je nutné se lepku vyhýbat, to se rozumí. Ovšem to, že je potravina označena jako bezlepková, neznamená, že je nutně zdravější než potraviny obsahující lepek. Některé zpracované bezlepkové produkty a sladkosti obsahují stejně, ne-li více, kalorií a přidaného cukru jako jiné běžné výrobky. Běžná mouka zde bývá velmi často nahrazována škroby, aby imitovala strukturu „běžného“ pečiva, tudíž se dostáváme na zcela jinou výživovou hodnotu. U přirozeně bezlepkové mouky (pohanková, jáhlová, čiroková, rýžová apod.) je to samozřejmě něco jiného, ale zcela upřímně: Kolik výrobců je používá?

Některé produkty s nízkým obsahem tuku

To, že má jídlo nízký obsah tuku, ještě neznamená, že je to zdravější volba. Výrobci potravin často nahrazují tuk cukrem ... proč? Jednoduše proto, aby nahradili ztrátu chuti. Protože chutě se přeci nejlépe rozpouštějí v tucích, to je základní mantra každého kuchaře. A co víc, produkty bez tuku mohou být méně syté než jejich plnotučné verze, protože tuk je makroživina, která podporuje pocity plnosti, tudíž budete mít hlad mnohem dříve a ve finále zase tolik kalorií neušetříte.

Předpřipravené smoothies

Domácí smoothies mohou být výživnou volbou a pohodlným způsobem, jak zvýšit spotřebu ovoce a zeleniny. To ovšem nemusí nutně platit u předpřipravených balených smoothies, které mnohdy obsahují obrovské množství kalorií a cukru. Pokud jste tedy na výletě a chcete si koupit smoothie v obchodě, nezapomeňte si přečíst štítek se složením.

Některá rostlinná mléka

Rostlinná mléka jsou stále oblíbenější, protože stále více lidí přechází na rostlinnou stravu. Navzdory tomu, že ořechové mléko může být vynikající alternativou k mléčným výrobkům, řada z nich nemusí být tak zdravá, jak si myslíte. Většina prodávaných rostlinných mlék obsahuje přidaný cukr pro zlepšení chuti. Z tohoto důvodu si dejte pozor na to, co kupujete, a volte neslazená ořechová a rostlinná mléka, pokud chcete omezit příjem přidaného cukru.

Zdroje: názor autora, www.healthline.com/nutrition/junk-health-foods






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat