Prostreno.cz

Temné stránky vodního melounu

Jejich hlavním producentem v Evropě je Španělsko, ale nezaostává ani Itálie nebo Řecko. Vodní melouny se v obchodech nabízejí celoročně, ale na ty nejlepší si člověk rád počká na červenec a počátek srpna. Do té doby byste měli vědět, co to s člověkem dělá, když je na meloun alergický!

Meloun obsahuje přibližně 92 % vody. Každé šťavnaté sousto tělu dodává množství vitaminu A. vitaminu B6 a vitaminu C, taky hodně lykopenu, antioxidantů a aminokyselin. Meloun dokonce obsahuje ​​i draslík. Jaké má temné stránky? Někdo na něj může být alergický.

Kdy ihned volat lékaře?

Příznaky alergie na vodní meloun, která o sobě často dává vědět již v dětství, jsou podobné jako u jiných potravinových alergií. Postižená osoba může pociťovat kopřivku nebo bolest žaludku, přetrvávající kašel, svědění jazyka a hrdla, žaludeční křeče, nevolnost a zvracení, přičemž příznaky se obvykle objevují během několika minut po kontaktu s melounem. Objevit se pochopitelně může i anafylaxe, tedy závažná alergická reakce, která je život ohrožující.

Mezi její příznaky patří potíže s dýcháním a polykáním, dušnost, otok hrdla, obličeje nebo jazyka, zvracení, sípání, šok z nízkého krevního tlaku nebo točení hlavy. Každý, kdo zaznamená závažnou reakci na meloun, by měl okamžitě vyhledat lékařskou pomoc. V případě, že jsou příznaky mírné, lze alergii léčit volně prodejnými léky.

Stop i dalším potravinám

Pokud vám nebo někomu z vašeho okolí lékař alergii na meloun skutečně diagnostikuje, je nutné vyhýbat se podobným potravinám a zelenině. Odborníci doporučují nechat v regálech obchodů medové melouny, okurky, kiwi, celer, broskve, banány, pomeranče, avokádo, cuketu, rajčat či papáju. Před objednáním jídla v restauraci se informujte o případných alergenech. A s jakými dalšími potížemi se pojí konzumace melounu?

Příliš velké množství. Tohle hrozí!

Sníte-li (myšleno denně) velké množství melounu, tělo pravděpodobně ihned zareaguje na zvýšené množství lykopenu nebo draslíku, které uvedený druh plodové zeleniny obsahuje. Předběžně se dá počítat s průjmem, nevolností, nadýmáním, poruchou trávení nebo nepravidelným srdečným tepem. Obecně platí, že lidé s vážnou hyperkalémií (příliš velkým množstvím draslíku v krvi) by neměli přijmout více než jeden šálek vodního melounu denně, který má méně než 140 mg draslíku.

Zdroje: www.medicalnewstoday.com, www.livescience.com, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat