Prostreno.cz

Zlepšete kvalitu svých nehtů bylinkami

Mohou být v péči o nehty užitečné i bylinky? Tak na to si vsaďte! Sežeňte si kopřivu nebo přesličku, oba tyto přírodní poklady napraví poškození, zprostředkují výživu a udělají z vašich rukou hotový skvost!

Ne každý má to štěstí a může se pochlubit dlouhými a pevnými nehty, které se netřepí a nelámou.  Víte o tom své? Pak možná často podnikáte výpravy do drogerie, kde hledáte zpevňující a vyživující laky, šetrné odlakovače, jemné pilníky a regenerační oleje. Co když je ale řešení snazší a navíc i levnější? Nechcete zkusit třeba bylinky? Osvědčit se mohou rovnou dvě!

Přeslička poskytne láskyplnou péči

Přesličku rolní řada lidí vnímá jen jako neužitečný a bujně rostoucí plevel, o který „zakopneme“ na polích, okrajích lesů i u cest. Vědecké studie ale tvrdí pravý opak. Vyplývá z nich totiž, že tato rostlinka podporuje zdraví kostí a zabraňuje osteoporóze. Rovněž ulevuje při ledvinových onemocněních, povzbuzuje hojení a tlumí bolesti. Využít ji lze i kosmeticky. Výzkum publikovaný v magazínu Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology poukazuje na to, že přeslička posiluje nehty a napravuje jejich poškození. Vylouhujte dvě polévkové lžíce sušené kapradiny v horké vodě a v odvaru si namáčejte konečky prstů, pozitivních změn se dočkáte co nevidět. Sluší se zmínit, že se stejný prostředek uplatní i v případě nadměrně se mastících vlasů.

Nepodceňujte kopřivu

Ano, kopřiva pálí „jako čert“, o čemž jste se v životě jistě už párkrát přesvědčili. Ale odpusťme jí to, protože svědivou újmu na pokožce dokáže vynahradit. Kopřiva dvoudomá bývá spojována s odolností imunitního systému, čistou krví i brilantně fungující látkovou výměnou. Protože obsahuje širokou škálu vitaminů a minerálů, příznivě zapůsobí i na nehty. Co byste řekli na kopřivovou tinkturu? Vmíchejte 10 gramů bylinky do 100 ml vysokoprocentního alkoholu a směs nechte dva týdny stát na tmavém místě. Občas s ní zatřepejte, aby se uvolnily všechny prospěšné složky. Po 14 dnech máte blahodárné pomazání k dispozici!

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6619477/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7954623/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4441770/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4041289/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat