Prostreno.cz

Potraviny chránící tělo před volnými radikály

Jednoho je v těle málo, toho druhého zase moc. A to se týká hlavně volných radikálů, které organismu jednoznačně škodí. Jaké způsobují nemoci a které potraviny před nimi chrání? Výborná je nejen kurkuma!

Volné radikály jsou vysoce reaktivní molekuly kyslíku, které volně reagují s jinými molekulami. Vyvolávají oxidaci (poškození buněk) a stojí za vznikem různých onemocnění, jako je diabetes I. typu, ateroskleróza vedoucí k infarktu myokardu, některé typy rakoviny, Alzheimerova choroba, revmatoidní artritida a mnoho dalších. Bojovat proti nim lze potravinami. Co konkrétně si nandat na talíř, aby vaše tělo prospívalo? Vědu v tom rozhodně nehledejte!

Luštěniny

Cizrna, zelený hrášek, fazole, čočka a další. Luštěniny jsou plné saponinů, u kterých bylo vědecky prokázáno, že vykazují antioxidační aktivitu (1). Už jste zkoušeli polévku z červené čočky a rajčaty?

Česnek a cibule

Česnek a cibule obsahují allylsulfidy. Ty brání růstu zhoubných nádorů, škodlivému účinku karcinogenů a podporují programované sebeničení buněk (2). Volným radikálům nedávají nic zadarmo!

Semínka

Lněná, slunečnicová nebo dýňová. Semínka noste do práce i na výlety. Tělu dodávají tolik potřebné lignany. jejichž bioaktivní vlastnosti podporující lidské zdraví. Tradičně se lignanům připisují zásluhy za snížené riziko srdečních onemocnění, menopauzálních příznaků, osteoporózy a rakoviny prsu (3).

Cereálie a obiloviny

Kyselina fytová je skvělý přírodní antioxidant, který se vyskytuje především v luštěninách, olejninách, obilovinách a cereáliích. Kyselina fytová je považována za antinutrient, protože zhoršuje vstřebávání minerálů, nicméně má i svoje světlejší stránky. Podle vědců preventivně působí proti některým onemocněním, a to včetně rakoviny (4).

Rajčata, mrkev a spol

Z obchodů a hlavně farmářských trhů si domů odnášejte i přirozeně pigmentované oranžové, červené nebo žluté potraviny, jež obsahují karotenoidy. Ty jsou skvělými zdroji antioxidantů, zejména při fotooxidačních procesech.

Sója

Také isoflavony coby báječná zásobárna antioxidantů tělo chrání před volnými radikály. Isoflavony se schovávají v sóji, sójovém mléce, sójových bobech, oříšcích a dalších výrobcích.

Kurkuma

Kurkumin, žluté barvivo a zároveň hlavní složka kurkumy, působí jako ochrana před oxidačním poškozením na membránách. Proto se dochucování jídel tímto známým kořením považuje za účinnou metodu boje proti karcinogenům.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15241892/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15046820/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6429205/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27272247/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat