Prostreno.cz

Svěží chutě pro jinak nudné vaření

Není houba jako houba. A to samé lze říci i o rajčeti a bramboře. Proč si tedy nepřipravit skutečně „vytuněnou“ specialitu, po které se doma jenom zapráší? Pozvěte do kuchyně tomatillo nebo korálovce ježatého!

Chcete trochu oživit svůj kuchyňský repertoár? Není nic snazšího. Vyzkoušejte ingredience, které jste doposud nechávali v obchodě bez zájmu i povšimnutí a dejte svým kulinářským výtvorům nový směr! Které přísady by mohly vaše chuťové buňky oslovit a překvapit?

Rajče nemusí být jenom zelené

Že když je rajče zelené, má do své zralosti a tím i šťavnatosti hodně daleko? Tohle přestává platit ve chvíli, kdy přijde řeč na rajče mexické, kterému se říká tomatillo. S tím českým a „klasickým“ nemá z botanického a vlastně ani chuťového hlediska pranic společného, protože jeho profil připomíná citron, jablka, angrešt a vinné hrozny. Tento plod lilkovité rostliny mochyně dužnoplodé se hodí do omáček, polévek a salátů. Je možné ho péct, dusit i smažit. Bývá také složkou některých receptur populárního avokádového dipu guacamole.

Když brambora, tak fialová!

S neobvyklými barvami si ještě trochu pohrajeme. Co takhle dát šanci fialovým neboli peruánským bramborám? V dobách dávno minulých byly podávány králům jako jídlo bohů, ale to zdaleka ještě neznamená, že si je nemůžete dopřát i vy. Jejich výhodou je, že nepotřebují dlouhou tepelnou přípravu, k uvaření jim stačí opravdu jen chvilka. Nekouká z nich zajímavý základ pro kaši či placky? Pokud vás zajímají benefity této vizuálně neobvyklé suroviny, z četných výzkumů vyplývá, že fialové brambory mají oproti těm „normálním“ třikrát silnější antioxidační aktivitu, proto poskytují lepší ochranu před oxidačním stresem. Díky vysokému podílu antokyanů také regulují cholesterol, prospívají zraku a omezují riziko rakoviny.

Korálovec ježatý jako houbová chuťovka

Máte rádi houby? Nechtěli byste okusit takovou, kterou používají špičkoví kuchaři po celém světě? Korálovec ježatý patří mezi opravdové lahůdky. Podle ajurvédské medicíny vzpruží imunitní systém, regeneruje trávicí systém a pomáhá při zánětlivých stavech organismu. Co se týká chuti, mladé houby jsou podobné humrovi, starší připomínají kalamáry. To bude ale specialitka, že?

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.wikipedia.org, www.healthline.com, www.springer.com/article/10.1007/s12230-018-09705-4, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5613902/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat