Prostreno.cz

Každodenní nezdravé návyky poškozující mozek

Lidský mozek je nejdůležitější orgán našeho těla, který potřebuje režim, aby dobře fungoval. Neděláte náhodou tyhle věci, jež mu škodí?

Lidský mozek váží cca 1,5 kilogramu, přičemž 78 % tohoto orgánu tvoří voda. Aktivita mozku, jeho zdraví a funkčnost se hodně odvíjí od toho, jakou péči mu dopřáváte. Vyhýbejte se těmto zlozvykům, které přispívají k jeho poškození!

Zapomínání na jídlo

Vinou hektického životního stylu většina lidí nejí pravidelně. Možná, že se to týká i vás. Někdy odpoledne si uvědomíte, že od rána se do vašeho žaludku dostalo pouze jedno jablko. Zahráváte si.

Nepravidelná strava vede k výkyvům krevního cukru a špatnému zásobování mozku živinami. Uvedený orgán potřebuje ke svému fungování čistou glukózu, jinak tíhne k degeneraci mozkových buněk. Co se týče správného výběru konkrétních potravin, tak odborníci doporučují ideálně každý den přijímat listovou zeleninu, jako je kapusta a špenát. Obojí je plné živin, včetně vitaminu K, beta karotenu (předchůdce vitaminu A), kyseliny listové a vitaminu E.

Éčko je antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály. A věděli jste, že se se zlepšením kognitivní výkonnosti mozku spojuje pravidelná konzumace vajec, jež obsahují cholin? Na druhou stranu se vyhýbejte rafinovaným cukrům. Ty ničí schopnost mozku a těla vstřebávat bílkoviny a živiny.

Nedostatek spánku

Nedostatek spánku brání schopnosti mozku normálně fungovat. Pokud jste někdy hledali, na jakém parkovacím místě jste zapomněli auto, nebo si ještě teď vybavujete tu příhodu se ztracenými klíči, které se nakonec našly v tašce, pak za touto dočasnou ztrátou paměti pravděpodobně stojí spánková deprivace. Krátký nebo nekvalitní noční odpočinek totiž vede ke kognitivním problémům. Bez dostatečného spánku odumírají určité mozkové buňky a pro jedince je pak těžší se koncentrovat.

Kouření a alkohol

Krabička sem, krabička tam. Kouření je pravděpodobně jeden z nejškodlivějších návyků, které lidskému organismu škodí. Cigarety stojí za vznikem onemocnění plic a srdečních chorob, ovšem bývají i příčinou zmenšování mnoha buněk v mozku. Lékaři apelují, že kuřáci častěji inklinují k problémům, jako je demence nebo Alzheimerova choroba. A podobně to funguje i u alkoholu. Čím víc pijete, tím víc navyšujete počet buněk, které v mozku odumírají.

Přecházení nemocí

Nemůžete si dovolit marodit, tak chodíte do práce za každých okolností. Chyba. Když vaše tělo postihne nějaká nemoc, mozek a ostatní orgány tvrdě pracují proto, aby se s infekcí vyrovnaly. Potřebují klid, ne další zátěž v podobě stresu, jež kromě jiného urychluje stárnutí mozku. Mimochodem, existují případy, kdy se taková přechozená chřipka stala příčinou onemocnění mozku, konkrétně zánětu mozkových blan.

Zdroje: www.medindia.net, www.eatingwell.com, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat