Prostreno.cz

Olivový olej zastavuje vrásky jen u někoho

Máte citlivou či mastnou pleť? Pak na aplikaci olivového oleje raději zapomeňte. A jak může ublížit jedincům s kožní kandidózou?

Když zpěvačka a hollywoodská herečka Jennifer Lopez začala svůj mladistvý vzhled připisovat olivovému oleji, způsobilo to velký poprask. A to nejen mezi celebritami! Vždyť o tajemství, díky němuž tahle popová diva snad vůbec nestárne, se šuškalo celé roky! Je zmíněná ingredience ale skutečně tak zázračná?

Mazlavý zdroj živin může i uškodit

Olej získávaný z oliv, o kterých se v dávné minulosti hovořilo jako o posvátných plodech, obsahuje celou řadu vitaminů, minerálů i antioxidantů, kterým dělají společnost omega-3 mastné kyseliny. Spojován je se zlepšenou hydratací pokožky, zpomalenou tvorbou vrásek i úlevou v případě vyrážek a podráždění. Do souvislosti se však dává i s léčbou akné, neboť má protizánětlivé vlastnosti. Použít se dá samostatně i jako součást zkrášlujících pečujících produktů, což z něj dělá všestranný prostředek. „Není to nic převratného ani nového. V péči o pleť se olivový olej využívá již od dob starověkého Egypta, kde byl považován za elixír mládí,“ odhaluje účinky i dlouhou tradici dermatoložka Yadira Cauchi, která svou soukromou praxi vede v hlavním městě Austrálie, jímž je Canberra. Co když je ale zrovna vám tento zázrak odepřen? Možné to je.

Kdo je a není vyvolený?

Ačkoli se tohle olivové „mazání“ může pochlubit mnoha přednostmi a benefity, zdaleka to neznamená, že nemá i nějaká ta negativa. Třeba studie zveřejněná v magazínu Pediatric Dermatology upozorňuje na skutečnost, že jeho lokální aplikace může poškodit kožní bariéru, což vede ke zvýšené citlivosti a co hůř – i atopické dermatitidě.

Kvasinky jako další problém

„Tento olej je nejvhodnější pro suchou a stárnoucí pokožku, protože má nesporné výživné schopnosti. Rozhodně se ale nedoporučuje pro mastné a citlivé typy pleti. Není vůbec dobrý ani pro jedince trpící kožní kandidózou, což je přemnožení kvasinek. Některé jeho složky totiž fungují jako substrát, jež kvasinkám pomáhá v rozkvětu a prosperitě,“ upozorňuje australská dermatoložka Samantha Davidson s tím, že by s ním neměla přijít do kontaktu ani novorozenecká kůže.  

Zdroje: www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ics.12520, www.mdpi.com/1422-0067/19/1/70, www.tandfonline.com/doi/full/10.3109/15569527.2013.808656, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22995032/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat