Prostreno.cz

Heřmánkový čaj je zázračná zbraň pro zdraví, postavu a kůži

Pijete čaj jen tehdy, když jste nemocní? Chyba! Heřmánkový čaj je na krásu, štíhlou postavu a kvalitu pokožky a vlasů.

Pokud vám teče z nosu nebo máte žaludek na vodě, sáhne většina z nás nejdříve po heřmánkovém čaji. Je nejen chutný, ale také zmírňuje příznaky. Ale proč je vlastně tak prospěšný?

Asi neslyšíte poprvé, že heřmánkový čaj je dobrý pro naše tělo. Bylinný čaj z květů heřmánku je známý svým léčivým účinkem od starověku. Praktické je, že léčivá rostlina roste téměř všude ve volné přírodě. V obchodě prodávaný heřmánek pochází z průmyslových plantáží – zejména z Egypta, Argentiny a jihovýchodní Evropy. Bohužel použití přípravků na ochranu rostlin v takových plantážích není vždy kontrolovatelné. Při nákupu – ať už v lékárnách nebo obchodech se zdravou výživou, se proto ujistěte, že je produkt certifikovaný, pak máte jistotu ekologického pěstování a spravedlivého odměňování pracovníků.

Proč je heřmánkový čaj tak zdravý

Květy heřmánku obsahují bisabolol a chamazulen, složky skládající se převážně z flavonoidů. Jednoduše řečeno, jedná se o rostlinné látky, kterým je mimo jiné připisován antioxidační účinek. To znamená, že všechny výrobky vyrobené z květů heřmánku jsou protizánětlivé, antispasmodické a antibakteriální. Díky tomu je heřmánek skvělým a všestranným lékem, který je zcela neškodný.
A to je přesně důvod, proč se heřmánkový čaj používá při nachlazení nebo gastrointestinálních chorobách. Šálek bylinného čaje může pomoci s trávicími problémy, žaludečními křečemi, zánětem ústní sliznice, zánětem dásní nebo menstruačními křečemi. Je však třeba zmínit, že heřmánkový čaj byste pro samoléčbu měli používat pouze určitou dobu. V případě dlouhodobé bolesti je třeba vždy navštívit lékaře.

Heřmánkový čaj pro krásu

Heřmánkový čaj pomáhá nejen při nemocech, ale přispívá také v oblasti krásy. Díky svým léčivým, čisticím a zvlhčujícím účinným látkám je pravidelná konzumace heřmánkových květů skutečnou zázračnou zbraní krásy.

Obličejová parní lázeň s heřmánkovým čajem dělá zázraky. Bojuje proti kožním nečistotám, vyhlazuje pokožku a má příznivý účinek na vyrážky. Volné radikály jsou jedním z hlavních důvodů stárnutí pokožky. Antioxidanty obsažené v květech heřmánku působí jako ochranný štít proti těmto vnějším vlivům, což z nich dělá dokonalý přírodní prostředek proti stárnutí.

Šálek heřmánkového čaje večer pomáhá lépe usnout, protože uklidňuje nervy. A co může přispět ke kráse více než zdravý, klidný spánek?

Hubnutí s heřmánkovým čajem

Kdo by nechtěl zhubnout ve spánku! A s heřmánkovým čajem to je možné. Jak bylo řečeno, heřmánkový čaj podporuje spánek. A dostatečný spánek má pozitivní vliv na spalování tuků a tím pomáhají tělu zhubnout.

Na druhou stranu, heřmánkový čaj obsahuje neurotransmiter glycin. Uvolňuje nervy, takže uklidňuje naše tělo přirozeným způsobem.

Kromě toho heřmánkový čaj stabilizuje hladinu cukru v krvi. To nás chrání před mlsnou a chutěmi. Což oceníme, až se budeme svlékat do bikin!

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth.com





Celkem 6 komentářů

Iveta Nováková
18.05.2022
Masunta nejosvícenější...
15.05.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat