Prostreno.cz

Ovoce večer je spíš nebezpečné než zdravé

Nadýmání, pálení žáhy, problémy se spánkem –⁠ ovoce a zelenina jsou sice zdravé a měly by se na talíři objevovat pravidelně, ale večer byste se jim měli raději vyhnout.

Ovoce a zelenina jsou nejen neuvěřitelně chutné, ale také obsahují cenné vitaminy, minerály a antioxidanty. Ale v ovoci je také něco jiného: hodně fruktózy. To může vést z dlouhodobého horizontu k problémům s trávením –⁠ zejména večer.

Ovoce způsobuje pálení žáhy

Pokud máte citlivý žaludek nebo jste náchylní k pálení žáhy, měli byste zvážit, zda opravdu chcete jíst večer kyselé ovoce, jako je ananas nebo jablko. Při pálení žáhy uniká žaludeční kyselina ze žaludku a vrací se do jícnu. To mohou právě kyselé potraviny podporovat. Pokud už ovoce večer konzumujete, nechoďte si potom rovnou lehnout, ale raději se trochu projděte.

Spousta energie z fruktózy

Fruktóza v ovoci poskytuje tělu rychlou energii. To je skvělé během dne, ale večer, a hlavně v noci, už „nakopnout“ příliš nepotřebujeme – hladina cukru v krvi se jen zbytečně zvýší, aby pak stejně rychle klesla a vy jste měli zase hlad.

Pokud jíte ovoce večer, vaše tělo během noci zaměstnává jeho trávení – a vy ležíte v posteli se žaludečními potížemi. Ovoce večer nestihne tělo zpracovat úplně, takže zůstává v tlustém střevě, kde fermentuje, což může vést k nadýmání a problémům se spánkem.

I po ovoci lze ztloustnout

Ovoce obsahuje fruktózu, která patří k sacharidům. Metabolismus fruktózy probíhá v játrech, přičemž játra přeměňují fruktózu na použitelnou energii. Pokud sníme fruktózy víc, než tělo potřebuje, sacharidy se přemění na tuk a vrátí se do krevního oběhu nebo se uloží v buňkách.

Pokud večer jíte hodně a často velmi sladké ovoce, jako jsou banány, hrozny nebo mango, může se stát, že tělo nemůže přeměnit přijatou energii a ukládá ji do tukových zásob.

Vláknina jako důvod nespavosti

Vláknina v ovoci a zelenině je samozřejmě zdravá a tělu prospěšná. Má však také temnou stránku: kvasí. Během trávení v tlustém střevě vlákninu rozkládají střevní bakterie a jako vedlejší produkt vznikají plyny. Po konzumaci větších porcí ovoce a zeleniny proto někteří lidé trpí na plynatost – a to může být velmi nepříjemné. Proto jíst ovoce ve večerních hodinách může vést k nepříjemnému pocitu plnosti, plynatosti a poruchám spánku.

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425165/





Celkem 2 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat