Prostreno.cz

Kouření krade tělu vitaminy

Užíváte doplňky stravy, abyste měli dostatek vitaminů a minerálů? Pokud patříte mezi kuřáky, kdoví, jestli to pomůže. S každou cigaretou se nutriční zásoby tenčí a tenčí!

Kouření představuje problém, a to jeden z největších, s jakým se zdravotnictví potýká. Odhaduje se, že každý rok připraví o život přibližně 8 milionů lidí po celém světě, přičemž častějšími obětmi bývají muži, kteří oproti ženám kouří více. Ani vy cigaretě nedokážete odolat? A víte, že kvůli tomu vaše tělo trpí vážnými nutričními nedostatky?

Co šluk, to hrozba

Pojďme nazývat věci pravými jmény. Cigaretový kouř není nic jiného, než toxická směs jedů a rakovinotvorných karcinogenních sloučenin, která ohrožuje prakticky každý orgán, buňku i tkáň. Zahlcuje organismus volnými radikály, což jsou nepřátelské molekuly s lichým počtem elektronů, jež způsobují v systému skutečnou zkázu.

Stojí vám to za to?

Kromě toho, že podporují nejrůznější genové mutace i rozvoj celé řady závažných onemocnění, také dle závěru jisté zahraniční studie vyčerpávají takřka veškeré tělesné zásoby vitaminů a minerálů. A kvůli tomu každý příznivce nikotinu stárne výrazně rychleji! Je tedy nezbytně nutné potřebné živiny doplňovat s o to větší zodpovědností. Důležité jsou pochopitelně všechny, ovšem kuřákům se doporučuje, aby se soustředili zejména na ty s antioxidačním potenciálem, protože volné radikály pomáhají neutralizovat. Kterých konkrétních se to týká?

Céčko a éčko jako silná dvojka

Významní antioxidační šampioni jsou vitaminy C a E. Oba povzbuzují imunitní systém, zatímco bojují proti zánětům i toxinům. První ze zmíněných naleznete v melounu, ananasu, citrusových plodech, brusinkách, borůvkách, rajčatech, brokolici i kiwi. Jde-li o vitamin E, ten nabízí kupříkladu lískové ořechy, arašídy, mandle, špenát, pšeničné klíčky i slunečnicová a dýňová semínka. Sáhnout se však dá i do jiných zdrojů. Z nezávislých výzkumů vyplývá, že konzumace omega-3 mastných kyselin omezuje působení volných radikálů i oxidační stres způsobený kouřením. Vychvaluje se i hroznová šťáva bohatá na širokou škálu prospěšných složek, která prý zastavuje nejen záněty, ale chrání i buňky DNA, kterým cigarety dávají zabrat.

Zdroje: www.verywellmind.com, www.ourworldindata.org, www.nature.com, www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1600-0781.2012.00649.x, www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/0269881118788806





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat