Prostreno.cz

Domácí léky na bolest zubů

Bolest zubů byste měli vždy brát vážně, a dokonce i při mírné bolesti je vždy lepší navštívit lékaře. V naléhavých případech se však můžete pokusit trochu zmírnit bolest domácími prostředky.

Bolest zubů přichází v mnoha formách a může být až extrémně intenzivní. Mohou vás okrást o spánek a dovést k těžké nevolnosti a závratím. Pak je jasné, že něco není v pořádku, a i když je to nepříjemné, měli byste co nejdříve jít k zubaři!

Pokud se bolest objeví v noci, kdy není k dispozici žádný zubař, můžete si pomoci s léky proti bolesti a některými domácími přípravky. Ty obvykle pomáhají zmírnit bolest ale jen na krátkou dobu.

Chlad

Vzhledem k tomu, že mnoho bolestí v ústní dutině vyvolává zánět, může pomoci ho ochladit. Chlad zužuje krevní cévy, čímž zpomaluje zánětlivý proces a může na chvíli znecitlivit bolest. Vhodné jsou studené obklady nebo kostky ledu.

Česnek

Stroužky česneku vám nemusí chutnat, hlavně když mají požadovaný účinek. Obsahuje totiž základní látky, které mají analgetické a protizánětlivé účinky. Vezmete stroužek česneku, nakrájíte ho na polovinu a zatlačíte přímo na bolestivou oblast. Chvíli trvá než se šťáva vstřebá, ale měla by trochu zmírnit bolest.

Cibule

Stejně jako česnek obsahuje i cibule esenciální oleje s protizánětlivými a analgetickými účinky. V případě bolesti zubů je nejlepší ji nakrájet na malé kousky a zabalit do papírové utěrky. Pak mírně zatlačíte na bolestivé místo přes tvář. Případně můžete umístit kus cibule přímo na bolestivou oblast, pomalu žvýkat a nechat šťávu působit po dobu 15 minut, dokud se bolest nezmírní.

Šalvěj

Analgetický účinek a protizánětlivé účinky šalvěje byly prokázány dokonce vědecky. U šalvěje lze žvýkat přímo čerstvé listy, nebo si připravit čaj a nechat ho louhovat o trochu déle. Čaj však nepijte, použijte ho pouze jako ústní vodu. Další možností je udělat si ze silného čaje obklad a pak ho umístit na bolestivou oblast.

Olej z tee trea

Olej z čajovníku je obzvláště populární proti malým zánětům, jako jsou pupínky, a najdeme ho proto už v mnoha domácnostech. Olej z čajovníku lze smíchat s vlažnou vodou a aplikovat tak přímo na bolestivou oblast. Je však třeba se vyvarovat jeho spolknutí. Vůně může být občas mírným problémem a odstrašujícím prostředkem.

Zdroj:www.firstaid.com, www.healthline.com





Celkem 3 komentářů

Mikess
28.05.2022
Siraellen
28.05.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat