Prostreno.cz

Libanonská strava je zdravá i zajímavá

Jídlo, co chutná i léčí? Může to být hummus nebo falafel. Nechcete pustit do kuchyně nové zvyky a ochutnat libanonskou stravu? Voní po Orientu a má spoustu zdravotních předností!

Na středomořskou stravu se pěje samá chvála. A to nejen mezi konzumenty, ale i lékaři! Vědecké výzkumy nestále prokazují, že omezuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, diabetu i Alzheimerovy choroby. Objevují se také názory, které ji považují za zaručený elixír dlouhověkosti i štíhlých křivek. Nezačínáte cítit hlad?

Rodino, ke stolu!

Středomořské stravování je založeno na tradičním ovoci, zelenině, celozrnném pečivu, olivovém oleji, mořských plodech a regionálních mléčných výrobcích. Nevylučují se však ani ořechy, semínka a sklenka vína. Přimyslete si k tomu sváteční prostírání, výhled na oceán, celou rodinu usazenou u jednoho stolu a spoustu času na hovory. Tento model praktikovali obyvatelé Kréty, Řecka i Itálie už v roce 1960, kdy jejich náchylnost k chronickým nemocem patřila k nejnižším na světě. Ani dnes se na tom mnoho nezměnilo! Náhoda? Vůbec ne. Tajemství tkví v obsahu talíře a panující pohodě. Jenže pozor, takto zázračná není jen středomořská kuchyně. Podobné účinky má totiž i ta libanonská! Osloví i vaše chuťové pohárky?

Kouzlo Orientu na vidličce

„Na libanonském jídle jsou skvělé tradiční postupy domácího vaření. Většina používaných potravin navíc dokonale splňuje kritéria zdravého stravování. Z části i proto, že si je lidé pěstují sami,“ vysvětluje mluvčí australských dietologů Felicity Curtain. A co přesně se servíruje? Podobně jako ve Středomoří se podává ovoce a zelenina, ořechy a sezamová semínka, rozdíl spočívá v oblíbeném bulguru a skopovém, jehněčím a drůbežím mase. Nešetří se tu ani s aromatickými bylinkami, jako je tymián, rozmarýn, koriandr a bazalka. Velký důraz se klade i na luštěniny. Ty jsou naprostý základ!

Cizrna jako poklad

„V libanonských jídlech se často objevuje cizrna. Ta obsahuje spoustu vlákniny i kvalitních rostlinných bílkovin, proto příznivě ovlivňuje střevní mikrobiom. Obzvláště vhodná je pro diabetiky, protože ji tělo tráví pomaleji,“ domnívá se další australská nutriční terapeutka Anika Rouf. Populárním místním nápojem bývá mátový čaj, který se při obědě i večeři popíjí ve velkém. I ten je pro organismus prospěšný! Pokud vás libanonské recepty lákají, nalistujte si v kuchařce recept na tabbouleh, baba ganoush, hummus, falafel nebo kibbeh.

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/healthy-weight/diet-reviews/mediterranean-diet/, www.springer.com/chapter/10.1007/978-1-59745-330-1_34, www.helpguide.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat