Prostreno.cz

Příčinou únavy může být nadbytek železa

Když člověku neustále chybí energie, říká se, že zoufale postrádá železo. Jenže tato látka o vitalitu paradoxně připravuje také! Jaké denní množství je ideální?

Železo je veledůležitý minerál. Nachází se především v červených krvinkách, které okysličují celé tělo, díky čemuž můžeme fungovat. Tento prvek přímo ovlivňuje i srdeční činnost, nervovou soustavu a imunitní systém. Od jeho přijmu se odvíjí také fyzická zdatnost i mentální výkonnost, což ho staví do popředí zájmu sportovců i výživových poradců. Jenže! Nesmí ho být moc ani málo.

Množství musí být tak akorát

Doporučená denní dávka železa, tedy alespoň pro dospělého člověka, se pohybuje okolo 14 miligramů. Rovněž se ale zmiňuje, že by menstruující ženy a dárci krve měli tento příděl zdvojnásobit. Typické příznaky nedostatku zahrnují únavu, pocity na omdlení, popraskané koutky, afty, křehkost nehtů i dušnost. Výjimkou není ani bledost kůže a takzvaný syndrom neklidných nohou.

A zase ten bolehlav!

Na železný deficit může upozornit i častá bolest hlavy, stejně jako suchost vlasů či jejich nadměrné vypadávání. Věděli jste, že jedním z nejpodivnějších známek absence této živiny je silné nutkání jíst podivné věci, jako je například omítka, nevařená čočka a hlína? Ano, i tohle se děje! A teď si představte, že tou zmíněnou otravnou únavou můžete trpět i v případě, že máte železa naopak až dost. A vyčerpanost je pak možná ještě horší!

Čeho je moc, toho je příliš

„I nadbytek železa je spojován s permanentní malátností. Vzhledem k tomu, že se tato látka obecně považuje za zprostředkovatele energie, je to trochu paradox,“ myslí si australský specialista hepatologie John Olynyk. Jenže pozor, není to zdaleka všechno, protože ve vzduchu visi i jiná rizika. „Jeho nadměrné množství může vést k celé řadě závažných komplikací, jako je například srdeční selhání, cirhóza a rakovina jater, cukrovka i sexuální dysfunkce a tím zhoršená plodnost,“ domnívá se jmenovaný lékař. Jak vidno, co se týká železa, rozhodně tu neplatí, že čím více, tím lépe!

Zdroje: www.healthline.com, www.houseofwellness.com, www.medicalnewstoday.com





Celkem 2 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat