Prostreno.cz

Seznam protizánětlivých potravin je opravdu dlouhý

S prevencí i samotnou léčbou chronických zánětů mohou pomoci nejen farmaceutické medikamenty, ale i potraviny. Že vám přírodní cesta vyhovuje více? Zaměřte se na koření, ryby a mořské plody!

Látky, které tlumí záněty, se nazývají protizánětlivé. A že jsou potřeba! Ostatně, neříká se snad, že takový zánět, jenž přetrvává delší dobu, může odstartovat celou řadu chorob, a to včetně těch onkologických a kardiovaskulárních? Odkud tyto spojence zdraví ale čerpat? Možnosti jsou dvě.

Lékárna versus supermarket

„Protizánětlivé sloučeniny lze nalézt v potravinách, které zprostředkovávají antioxidační sloučeniny známé jako karotenoidy a polyfenoly. Syntetické zdroje obvykle přicházejí ve formě farmaceutických medikamentů,“ vysvětluje americká registrovaná dietoložka Andrea McGrew. „V určitých případech jsou léky nepostradatelné. Pravdou ale zůstává, že protizánětlivé látky přijímané ze stravy se oproti těm syntetickým v organismu vstřebávají mnohem lépe,“ upozorňuje další odbornice, kterou je americká nutriční poradkyně Amy Shapiro. Podle ní byste si na nákupní seznam měli připsat tyto položky.

Když koření, tak ve velkém!

Chcete se projít celou protizánětlivou uličkou, a to doslova? Až půjdete do obchodu, naberte s košíkem kurz směrem k nabídce koření. „Mnoho těchto sypkých kuchyňských ochucovadel inhibuje zánětlivé procesy v těle,“ připouští výživová poradkyně Amy Shapiro. Ta doporučuje zejména česnek, kurkumu, skořici, černý pepř a kardamom. Začnete s nimi při vaření trochu více experimentovat?

Dary moře jako správná volba

Tuňák, makrela, sardinky, losos, treska nebo ančovičky. Co na to vaše chuťové pohárky? Jde-li o protizánětlivé potraviny, je mořská strava na úplně nejvyšší úrovni. A to nejen podle dietoložky Andrey McGrew, ale i závěrů studie publikované v magazínu Molecules. Sluší se zmínit, že podle současných doporučovaných norem jsou ideální dvě porce týdně.

Ovoce a zelenina intenzivních barev

Kdo chce vyzrát na záněty, ten by neměl s ovocem ani zeleninou šetřit. Zapomeňte ale na druhy mdlých odstínů! „Hledejte intenzivní barvy. Čím jsou dané kusy výraznější, tím více obsahují antioxidantů,“ doporučuje expertka Andrea McGrew. Na tento popis sedí kupříkladu rajčata, papriky, špenát a červená jablka.

Zdroje: www.insider.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8198112/pdf/molecules-26-03225.pdf






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat