Prostreno.cz

Snídaňový salát pro správný začátek dne

Salát ke snídani? To se jeví jako moc dobrý nápad. Přiměje vás to ke zdravějšímu stravování v průběhu celého dne. Navíc tím zapracujete na splnění doporučených zeleninových norem!

Probudíte se, uděláte si kávu a začnete shánět něco ke snídani. Místo toho, abyste sáhli po mléce, ovesných vločkách nebo müsli, si však připravíte kapustu, quinou, půlku avokáda, rajče, okurku, plátek uzeného lososa, kapku olivového oleje a menší hrst nějakých semínek. Že je to divné? Ale vůbec ne. Ranní saláty jsou v kurzu!

Nebojte se změn

„Jíst zeleninu ke snídani není v západním světě typické, ale v asijských kulturách to bývá běžné. Možná si na tuto myšlenku budete muset trochu zvyknout, ale existuje spousta dobrých důvodů, proč začít den právě takto,“ domnívá se australská registrovaná dietoložka Alice Bleathman. „Psychologicky vás výběr nutričně bohaté snídaně navnadí k tomu, že si s větší pravděpodobností později zvolíte i zdravější oběd a večeři,“ odhaluje expertka. A další nesporné plus?

Chopte se příležitosti a plňte normy

„Nejrůznější statistiky a vládní údaje naznačují, že pouze jeden člověk z deseti má ve stravě doporučované množství zeleniny. Snídaňový salát poskytuje skvělou příležitost, jak to změnit a dosáhnout optimálních pěti denních porcí. A rovněž si zajistit potřebné dávky vitaminů, minerálů a antioxidantů,“ vysvětluje výše zmíněná poradkyně výživy Alice Bleathman. Co všechno můžete při přípravě téhle prospěšné ranní parády využít?

Chce to tuky, sacharidy i bílkoviny

Ideální salát neobsahuje jen rajče a okurku, receptura je o něco složitejší. Uvedená nutriční terapeutka navrhuje směs komplexních sacharidů pro trvalou energii, dale pak bílkoviny a zdravé tuky. Pro představu – mezi komplexní sacharidy patří quinoa, hnědá rýže, dýně a sladké brambory. Bílkoviny neleznete ve vejcích, fazolích, luštěninách, tofu, ořechách a uzeném lososu. Co se týká zdravých tuků, jejich příjem můžete svěřit do pomyslných rukou avokáda, olivového oleje a semínek. Důležitý je i vizuální efekt. „Při skládání svého snídaňového salátu přidejte co nejvíce barevných potravin, protože vás to obohatí o různé antioxidanty,“ uzavírá Alice Bleathman.

Zdroj: www.houseofwellness.com, www.canceraustralia.gov.au/prevention/diet/vegetable-consumption





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat