Prostreno.cz

Na dovolené neprohloupíte s krevetami k obědu

Už se nemůžete dočkat letní dovolené, exotických destinací a národních jídel? Pokud se chystáte k moři, určitě si dopřejte čerstvé krevety. Jsou revitalizující a protizánětlivé!

Krevety jsou korýši desetinožců s protáhlým tělem, kteří hrají důležitou roli v potravním řetězci. Bývají důležitým zdrojem potravy pro větší zvířata od ryb po velryby, přičemž vařené, smažené, grilované, zapékané a syrové chutnají snad naprosto všem. A to je dobře, protože organismu mají co nabídnout!

Dodávají energii

Malý vodní korýš je užitečným zdrojem vitaminů skupiny B, včetně B12 a folátu. Tyto vitaminy hrají důležitou roli v navyšování energetické hladiny a doplňování červených krvinek. Krevety zároveň poskytují asi 22krát více vitaminu E než kuřecí nebo hovězí maso. O éčku rozpustném v tucích se ví, že působí jako antioxidant a může chránit před srdečními chorobami a rakovinou (1).

Obohacují o stopové minerály

Kreveta má tenký skelet a před jídlem se obvykle dělí na tři části: hlavu, hrudník a břicho. V každém soustě se ukrývají hůře dostupné stopové minerály, jmenovitě zinek, selen a jód. Jód tělo potřebuje k podpoře správné funkce štítné žlázy, bez zinku a selenu se zase neobejde imunitní systém.

Obsahují protizánětlivé látky

Za růžovou barvou krevet stojí sloučenina zvaná astaxanthin, která se získává prostřednictvím řas, jež krevety jedí. Astaxanthin je známý jako jeden z nejsilnějších antioxidantů patřících mezi karotenoidy. (Kromě krevet se nachází v humrech a lososech.) Uvedená sloučenina obsahuje protizánětlivé látky a blahodárně působí na lidský organismus.

Hodí se do redukčního jídelníčku

Korýši, jako jsou krevety, patří k vynikajícím zdrojům lehce stravitelných a vysoce kvalitních bílkovin, které zasytí. Protože jsou bílkoviny (proteiny) nezbytné i pro růst buněk a tkání, je jejich příjem zvláště důležitý v dětství, během dospívání, těhotenství a kojení. Krevety také mají nízký obsah kalorií, takže se hodí do redukčního jídelníčku.

Mohou je jíst úplně všichni?

Navzdory tomu, že krevety patří k oblíbeným a zdravým pochoutkám, je třeba dávat si pozor na tři maličkosti. Za prvé, zmíněné plody moře s ocásky obsahují relativně vysoké hladiny sodíku, tedy aspoň v porovnání s bílými rybami, jako je treska, takže pokud se od sodíku držíte dál, možná budete chtít jejich příjem omezit. Za druhé, krevety patří k běžným alergenům, za třetí, nesprávné skladování a manipulace z nich dělá příčinu otravy jídlem.

Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/485070, www.eufic.org, www.bbcgoodfood.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Fitness palačinky

15min
(2 hlasů)

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)

Lívance nadýchané

25min
(1 hlasů)
Více tipů
Prostreno.cz
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat
Zavřít

Uvařeno. Gratulujeme!

Pro vložení obsahu je potřeba