Prostreno.cz

Na dovolené neprohloupíte s krevetami k obědu

Už se nemůžete dočkat letní dovolené, exotických destinací a národních jídel? Pokud se chystáte k moři, určitě si dopřejte čerstvé krevety. Jsou revitalizující a protizánětlivé!

Krevety jsou korýši desetinožců s protáhlým tělem, kteří hrají důležitou roli v potravním řetězci. Bývají důležitým zdrojem potravy pro větší zvířata od ryb po velryby, přičemž vařené, smažené, grilované, zapékané a syrové chutnají snad naprosto všem. A to je dobře, protože organismu mají co nabídnout!

Dodávají energii

Malý vodní korýš je užitečným zdrojem vitaminů skupiny B, včetně B12 a folátu. Tyto vitaminy hrají důležitou roli v navyšování energetické hladiny a doplňování červených krvinek. Krevety zároveň poskytují asi 22krát více vitaminu E než kuřecí nebo hovězí maso. O éčku rozpustném v tucích se ví, že působí jako antioxidant a může chránit před srdečními chorobami a rakovinou (1).

Obohacují o stopové minerály

Kreveta má tenký skelet a před jídlem se obvykle dělí na tři části: hlavu, hrudník a břicho. V každém soustě se ukrývají hůře dostupné stopové minerály, jmenovitě zinek, selen a jód. Jód tělo potřebuje k podpoře správné funkce štítné žlázy, bez zinku a selenu se zase neobejde imunitní systém.

Obsahují protizánětlivé látky

Za růžovou barvou krevet stojí sloučenina zvaná astaxanthin, která se získává prostřednictvím řas, jež krevety jedí. Astaxanthin je známý jako jeden z nejsilnějších antioxidantů patřících mezi karotenoidy. (Kromě krevet se nachází v humrech a lososech.) Uvedená sloučenina obsahuje protizánětlivé látky a blahodárně působí na lidský organismus.

Hodí se do redukčního jídelníčku

Korýši, jako jsou krevety, patří k vynikajícím zdrojům lehce stravitelných a vysoce kvalitních bílkovin, které zasytí. Protože jsou bílkoviny (proteiny) nezbytné i pro růst buněk a tkání, je jejich příjem zvláště důležitý v dětství, během dospívání, těhotenství a kojení. Krevety také mají nízký obsah kalorií, takže se hodí do redukčního jídelníčku.

Mohou je jíst úplně všichni?

Navzdory tomu, že krevety patří k oblíbeným a zdravým pochoutkám, je třeba dávat si pozor na tři maličkosti. Za prvé, zmíněné plody moře s ocásky obsahují relativně vysoké hladiny sodíku, tedy aspoň v porovnání s bílými rybami, jako je treska, takže pokud se od sodíku držíte dál, možná budete chtít jejich příjem omezit. Za druhé, krevety patří k běžným alergenům, za třetí, nesprávné skladování a manipulace z nich dělá příčinu otravy jídlem.

Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/485070, www.eufic.org, www.bbcgoodfood.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat