Prostreno.cz

S červenou řepou proti únavě

Nemáte pro postelové hrátky dostatek sil, a dokonce padáte únavou i mimo ložnici? Zásobte se červenou řepou, která se konzumuje již od dob starověkého Říma. Dodává pohlavní svěžest i radost ze života!

V římských dobách Hippokrates, nejslavnější lékař starověku, obhajoval použití řepných listů jako obklad na rány. V posledních letech zájem o biologickou aktivitu řepy (Beta vulgaris) jako takové stoupá. A není divu. Tahle zelenina v barvách rudé toho rozhodně nabízí víc než dost!

Posiluje libido

Červená řepa je spojována se sexualitou a jako afrodiziakum se používá se po tisíce let. Zvyšuje totiž produkci hormonu testosteronu, který se pojí s libidem a pohlavní aktivitou. A věděli jste, že listy červené řepy působí proti špatnému dechu?

Snižuje únavu a vyčerpání

Řepa skvěle posiluje fyzickou pohodu a je skvělým zdrojem železa, jež krotí fyzickou i psychickou únavu a vyčerpání. Tyhle zásluhy se dají připsat i betainu, stejné látce, která se používá při některých léčbách deprese. V řepě se také nachází aminokyselina tryptofan, jež uvolňuje mysl a navozuje pocit pohody (podobně jako čokoláda). Roli sehrává i to, že řepa je zdrojem sacharidů, představuje tedy okamžitý zdrojem energie a vitality. Navíc v ní nenajdete žádné nasycené tuky.

Působí proti oxidačnímu stresu

Červená řepa je také považována za slibnou terapeutickou pomůcku při léčbě následků působení oxidačního stresu a při zánětech. Látky v ní ukryté, zejména betalainové pigmenty, vykazují silnou antioxidační, protizánětlivou a chemopreventivní aktivitu (1).

Pečuje o srdce

Červená řepa obsahuje dusičnany, které zvyšují hladinu oxidu dusnatého v lidském těle. Oxid dusnatý, plyn, který se již v těle přirozeně vyskytuje, říká krevním cévám, aby se rozšířily, zvýšily průtok krve a snížily krevní tlak. Vědecké práce dokazují, že pití pouhé jedné sklenice řepné šťávy (nebo snězení ekvivalentního množství) může snížit systolický krevní tlak o významných 4–5 mmHg. Díky tomu je červená řepa účinným doplňkem pro prevenci a léčbu některých kardiovaskulárních onemocnění (2).

Přispívá ke správnému vývoji plodu

Uvedená zelenina se může pochlubit i vysokým obsahem minerálů, jmenovitě draslíkem, hořčíkem, vlákninou, fosforem, železem, vitaminy A, B a C, beta-karotenem či kyselinou listovou. Tenhle koktejl živin je zvláště prospěšný ženám, které plánují otěhotnět nebo už těhotné jsou. Další dobrou zprávou je, že řepa bývá k dostání po celý rok!

Zdroje: (1) www.ijbcp.com/index.php/ijbcp/article/view/2110, (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425174/, www.healthfitnessrevolution.com, www.pushdoctor.co.uk





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat