Prostreno.cz

Potraviny vhodné ke konzumaci po porodu císařským řezem

Po porodu císařským řezem je velmi důležitá správná výživa. Co jíst, aby se šrámy na těle i duši co nejdříve a nejlépe zahojily?

Během prvních několika týdnů po císařském řezu by novopečená maminka měla mít dostatek podpory, klidu i zdravé stravy. Výživoví poradci apelují, že co se týče jídelníčku, nesmí v něm chybět tři nejdůležitější položky – vitamin C, železo a potraviny bohaté na probiotika. Důvod?

Ovoce a zelenina regenerují  

Jídlo s obsahem vitaminu C je klíčové pro obnovu tkání, pomáhá totiž tělu produkovat kolagen, což je bílkovina, která v lidském organismu zajišťuje pružnost a hydrataci kloubů a kostí, pevnost a zdraví pokožky a výživu vlasů a nehtů. Mezi zdroje vitaminu C patří brokolice, špenát, pomeranč, papája, vodní meloun, jahoda, grapefruit či sladké brambory.

Maso i ořechy staví na nohy

Železo, druhá jmenovaná nezbytnost maminek po císařském řezu, přispívá k imunitní funkci těla. Navíc v organismu udržuje hemoglobin, jenž umožnuje tělu získat zpět ztracenou krev. Výborným zdrojem železa jsou vaječné žloutky, červené maso, drůbež, ořechy, tofu, špenát, oves, celozrnný chléb, brokolice či sušené ovoce. Zajímavostí je, že obecně ženy do menopauzy potřebují asi dvakrát více železa než muži. A jak je to s probiotiky?

Řekněte „sýr“!

Probiotikum si lze nejlépe představit jako mikroorganismus, který se přirozeně vyskytuje v kultivovaných potravinách a který zlepšuje zdraví svého hostitele. Zvlášť novopečené maminky by měly do své stravy zařadit mléko, jogurty, tempeh, kefír, kimchi, kombuchu, zelené olivy či měkké a vyzrálé sýry (kupříkladu čedar, parmazán nebo gouda jsou dokonce lepší volbou než jogurt).

Co když jizva svědí?

Po císařském řezu omezte aktivity a jizvu na břiše udržujte v čistotě. Někteří lékaři říkají, že je v pořádku aplikovat na ni lokální antibiotikum nebo vazelínu a ránu lehce překrýt obvazem, jiní si stojí za tím, že je lepší neaplikovat nic a nechat ránu odkrytou. Poraďte se se svým lékařem o tom, co je pro vaši jizvu nejlepší. V každém případě ji co nejčastěji vystavujte vzduchu. Ten podporuje hojení kožních poranění. V případě, že jizva svědí, což je časté, neboť nervy v této oblasti byly narušeny, vyvarujte se škrábání a pro zklidnění pokožky aplikujte ledový obklad.

Zdroje: www.thehealthsite.com, www.healthdirect.gov.au, www.whattoexpect.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat