Prostreno.cz

Na nevolnost zabere čaj z bobkového listu

Není vám dobře od žaludku? Honem ohřejte vodu a udělejte si bobkový čaj. Rázem bude po starosti! Tento nápoj zabojuje i proti ledvinovým kamenům, zánětu a kognitivnímu poklesu.

Nevolnost nemá v kdovíjaké oblibě asi vůbec nikdo. Co podráždění žaludku vyvolává? Může to být nějaký infekční stav, jako je třeba střevní chřipka. Obvyklou příčinou je i konzumace příliš velkých porcí či dráždivé jídlo. Strůjcem bývá také alkohol, potravinová nesnášenlivost, užívání některých léků, migréna, stres nebo přítomnost žlučových kamenů. Ano, možných důvodů je hodně. A stejně tak i řešení. Co kdybyste jedno nalezli ve své kořence?

Ne jen tak ledajaký list

Bobkový list patří mezi nepostradatelná kuchyňská ochucovadla. Jeho chuť krásně vynikne v marinádách i masových pokrmech, ovšem ozvláštní i omáčky, polévky, těstoviny, luštěniny a houbové speciality. Tyto lístečky, které rostou na stromě vavřínu vznešeném, byly považovány za posvátné už v dobách starověkého Řecka a Říma, neboť se o nich smýšlelo jako o symbolu moudrosti, míru a ochrany. Zda se s nimi tehdy i léčilo? Těžko říct, vy to v případě žaludečních obtíží udělat můžete!

Rychlá a rázná první pomoc

Již mnoho nezávislých odborných studií prokázalo, že toto koření vlivem obsažených sloučenin harmonizuje rozbouřené trávení, uklidňuje syndrom dráždivého tračníku a podporuje celkové zdraví střev. Jako spásný prostředek se tedy přímo nabízí! Zalijte jeden velký či dva malé lístky horkou vodou a nechte je pět minut louhovat. Po scezení si čaj můžete ještě dochutit medem a citronem. Tato medicína se pochopitelně dá popíjet i studená – to jen kdybyste namítali, že na nic horkého nemáte v létě ani pomyšlení. Dlužno dodat, že na dně šálku čekají kromě spokojeného bříška i jiné benefity.

Prevence rakoviny a lepší paměť

Vědci se na základě provedených výzkumů domnívají, že bobkový list působí proti onkologickým onemocněním, protože inhibuje růst rakovinných buněk. Také se prokázalo, že tlumí záněty a urychluje hojení ran, přičemž předchází ledvinovým kamenům. Velice příznivý vliv má také na paměť, jelikož pomáhá zvyšovat kognitivní kapacitu.

Zdroje: www.food.ndtv.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23859043/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3977070/#__ffn_sectitle, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7914738/





Celkem 11 komentářů

Anežka Malachovská
07.08.2022
JanKundera
15.06.2022
JanKundera
15.06.2022

Tip na večeři

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Pikantní polévka z karotky

(3 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat