Prostreno.cz

Potraviny na hubnutí bez hladu

Ztráta hmotnosti bez hladovění – to, co zní hezky, se může stát realitou. Existují potraviny, které zasytí a zabraňují chuti k jídlu.

Pokud chcete zhubnout, nemusíte hladovět. Protože i když mnoho dietních konceptů – od Atkinse přes Low Carb až po paleo dietu  slibuje rychlý úbytek hmotnosti v krátkém čase, vědomá a zdravá strava je z dlouhodobého hlediska nejúspěšnější metodou hubnutí.

Zejména monodiety, ve kterých hraje hlavní roli jen jediná potravina – příkladem toho je bramborová nebo zelná polévka – mohou vést k podvýživě kvůli jejich jednostrannosti, a proto nejsou dlouhodobě vhodné. Takové bleskové diety mají také zřídka trvalý účinek, ale poskytují pouze krátkodobé hubnutí.

Vyvážená strava vám pomůže zhubnout

Dlouhodobé hubnutí by mělo být založené na kombinaci změny stravy, změny chování a zvýšení fyzické aktivity. Plnohodnotná strava a 30 až 60 minut cvičení denně pomáhají regulovat váhu.

A které potraviny vám nejlépe pomohou při hubnutí?

Čočka

Luštěniny, jako je třeba čočka, jsou velmi syté, a proto jsou ideální. Stopový prvek molybden obsažený v čočce podporuje metabolismus, vláknina reguluje hladinu cukru v krvi. Při konzumaci čočky byste měli vypít dostatek tekutin, aby vláknina mohla v gastrointestinálním traktu bobtnat. V opačném případě hrozí riziko zácpy.

Tvaroh

Tvaroh je vynikající zdroj bílkovin a má také velmi nízký obsah tuku. Vzhledem k vysokému obsahu bílkovin se tvaroh tráví pomalu, takže zůstává déle v žaludku a poskytuje tak pocit sytosti. Na porci nízkotučného tvarohu s čerstvým ovocem nebo na svačině navečer bylinkovém tvarohu s okurkou si jistě pochutnáte.

Ovesné vločky

Ovesné vločky na snídani jsou dobrým začátkem dne, protože jsou vynikajícími dodavateli vlákniny a bílkovin a udržují stabilní hladinu cukru v krvi. Kromě toho ovesné vločky dávají dlouhý pocit sytosti, protože – stejně jako čočka – bobtnají v gastrointestinálním traktu. Ačkoli ovesné vločky také obsahují cukr, naše tělo je pomalu a rovnoměrně využívá. Obezity se proto není třeba obávat.

Brambory

Brambory, kdysi odsuzované jako výkrmy bohaté na sacharidy, jsou nyní považovány za potraviny stabilizující hladinu cukru v krvi. Pokud chcete zhubnout, můžete uspokojit svůj vlastní hlad bez špatného svědomí s nízkokalorickou sytostí – pokud to nejsou hranolky nebo bramborové lupínky. Pokud navíc brambory necháte vychladnout a dáte si je druhý den, ušetříte další kalorie. Je to proto, že při chlazení vzniká odolný škrob – typ vlákniny, který lze jen stěží strávit. Proto z něj tělo čerpá méně energie.

Vajíčka

Potraviny bohaté na bílkoviny, jako jsou kuřecí vejce, jsou vynikající, protože bílkoviny poskytují mnohem delší pocit sytosti než sacharidy nebo tuky. Kromě toho vejce zrychlují metabolismus, protože tělo musí vynaložit spoustu energie na trávení bílkovin. Nejlepší je vařené vejce na snídani – předejdete s ním pocitům hladu.

Zelenina

Bohatá na vitaminy, nízký obsah kalorií a zdravá – čerstvá zelenina by neměla chybět v žádném jídelníčku. Do každého dne byste si měli rozložit nejméně pět menších porcí zeleniny a ovoce. Ti, kteří se řídí tímto pravidlem, žijí zdravěji a jsou také plnější.

Banány

Poskytují mnoho živin, jsou považovány za vynikající dodavatele energie a jsou velmi syté – banány jsou zkrátka všestranné. Škrob v nich obsažený má pozitivní vliv na střevní flóru a hladinu cukru v krvi, vitamín B6 posiluje nervy. Syrové, vařené nebo pečené, jsou dobrou náhražkou sladkostí a skvělou svačinkou mezi jídly.

Zdroj: Sattmacher: 7 Lebensmittel, die beim Abnehmen helfen - [GEO], www.healthline.com





Celkem 9 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat