Prostreno.cz

Potraviny pro zdravá střeva

Některé potraviny mohou pomoci regenerovat střevní sliznici – a tím také zajistit lepší celkové zdraví. Které potraviny k nim patří a proč byste je měli v budoucnu konzumovat častěji?

Pokud jde o střevní mikroflóru, není to zrovna oblíbené téma k hovoru. Bavit se o trávení není pro většinu z nás příliš důležité – ale mělo by. Protože ve skutečnosti je zdravá střevní flóra nesmírně důležitá – ovlivňuje totiž celý náš imunitní systém.

Asi 70 až 80 procent všech buněk, které produkují protilátky, se nachází ve střevní sliznici. A bakterie, které ve střevech žijí, rozkládají vlákninu a vytvářejí vitaminy, které naše tělo zoufale potřebuje. Proto může zdravé střevo významně přispět k prevenci nemocí a zánětů.

S určitými stravovacími návyky můžete své střevní zdraví podpořit. Následující potraviny patří mezi to nejlepší, a proto byste je měli na jídelní lístek zařadit častěji

Kokos

Kokosové výrobky všeho druhu, včetně olejem, mléka nebo jogurtu, jsou antimikrobiální, antifungální a antivirové a stávají se proto přirozeným nepřítelem malkolonizace tenkého střeva, kvasinkových hub a parazitů. Kokosový jogurt může svými probiotiky dokonce trumfnout běžný mléčný jogurt.

Máta peprná

Máta se používá pro léčebné účely už po tisíce let – a z dobrého důvodu. Má antispazmatické vlastnosti, díky nimž je ideální pro zmírnění syndromu dráždivého tračníku (IBS) a dalších střevních potíží. Chladivý mentol v mátě peprné také uvolňuje střevní trakt a snižuje bolest, plynatost a zácpu.

Losos

Mastné ryby, jako je losos, jsou vynikajícím zdrojem omega-3-mastných kyselin a vitaminu D, které snižují zánět a podporují zdravé střevní bakterie. Omega-3 mastné kyseliny mohou hrát důležitou roli při léčbě chronických onemocnění spojených se střevy. Patří mezi ně metabolické poruchy, obezita a rakovina tlustého střeva. Zvýšený příjem vitaminu D významně snižuje záněty a podporuje aktivitu bakterií ve střevě, které přispívají k obraně proti infekcím.

Maliny

Vláknina je nezbytná pro zdraví střev. Její dostatek může zabránit příznakům, jako je zácpa a výčnělky střevní stěny. To je důvod, proč si maliny rozhodně zaslouží místo v seznamu nejdůležitějších potravin. Jeden šálek malin obsahuje osm gramů vlákniny – to je asi čtvrtina denní potřeby.

Citrony

Citrony obsahují hodně vitamínu C, který potlačuje zánět, posiluje imunitní systém a svým antimikrobiálním účinkem podporuje zdravou bakteriální rovnováhu v těle. Hraje také roli při tvorbě kolagenu. Citrony detoxikují a pomáhají stimulovat produkci žluči, aby pomohly trávení. Obsahují také pektin, typ prebiotické vlákniny, která živí prospěšné bakterie a snižuje počet těch špatných bakterií ve střevě.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4808672/, www.webmd.com/diet/features/the-benefits-of-vitamin-c#3, www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20089145, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3399949/, www.urmc.rochester.edu/news/story/2923/amid-the-murk-of-gut-flora-vitamin-d-receptor-emerges-as-a-key-player.aspx, www.med.virginia.edu/ginutrition/wp-content/uploads/sites/199/2014/06/Parrish-February-17-2.pdf





Tip na oběd

Více tipů

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat