Prostreno.cz

Covid-19 si vybral daň na našem střevním zdraví

Na zažívací potíže jste nikdy netrpěli, v poslední době vás ale sužují nějak často. Proč se to děje? Možná je to následek covidu-19, který vám rozhodil střevní mikrobiom. Jak dát věci zase do pořádku?

Už dávno nenosíme roušky, nekupujeme dezinfekce po litrech a nemusíte se ani společensky distancovat. O pandemii koronaviru se přestalo i mluvit, což nám dává naději, že je konečně a definitivně za námi. Její následky v nás ale zůstávají stále. Zjistilo se totiž, že mezi zhoršeným zdravím střev a virem SARS-CoV-2 existuje souvislost.

Místo respirátoru bolesti břicha?

„Covid-19 se může dostat do trávicího systému prostřednictvím jistého konvertujícího enzymu, který narušuje výstelku střev a způsobuje tak její perforaci nebo zánět, což vede k celé řadě komplikací,“ vysvětluje australská nutriční terapeutka Lee Holmes. „Od začátku pandemie zaznamenáváme přiliv klientů trpících kyselým refluxem, nadýmáním, nevolností, zácpou, průjmem i různými bolestmi břicha. Toto nepohodlí negativně ovlivňuje jejich tělesnou váhu, hladinu energie i psychickou pohodu,“ připouští jmenovaná expertka. Vážně jsou prsty tohoto viru natolik dlouhé?

Všechno souvisí se vším

Výzkum publikovaný v on-line magazínu Gut odhalil, že rozmanitost a složení střevního mikrobiomu do jisté míry souvisí s tím, jak se s covidem člověk popere. Jeho závěry také naznačují, že pokud mikrobiom není v době nákazy v dobré kondici, infekce covidu-19 má nejenže těžší průběh, ale může podlomit zdraví i na dlouhé měsíce po jejím vyléčení. „Během posledních dvou let se populační střevní problémy rapidně zhoršily. Daň si zde vybírá i chronický stres, nedostatek pohybu a škodlivé stravovací návyky,“ domnívá se nutriční poradkyně Lee Holmes. Podle ní bychom o střeva měli více pečovat, a to například užíváním probiotik a prebiotik, které zvýší množství prospěšných bakterií v celém gastrointestinálním traktu. Také se vyplatí vsadit na vlákninu, kvalitní spánek, odpočinek a pitný režim, neboť je prokázáno, že optimální množství vody mívá příznivý účinek na střevní sliznici.

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.bmj.com/content/70/4/698?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat