Prostreno.cz

Vedlejší účinky kuchyňských olejů

Oleje mají ve studené i teplé kuchyni nezastupitelnou roli, některé z nich vám ale mohou ublížit. Na které si dát pozor?

Na pánev, do hrnce, do zálivek a marinád, pak taky do salátů… Bez oleje by to v kuchyni nešlo. Jenže některé druhy zdraví neprospívají tak, jak si mnozí myslí. Co se týče těchto běžně dostupných olejů, počínejte si obezřetně!

Slunečnicový olej

Zatímco některé studie naznačují, že slunečnicový olej s vysokým obsahem kyseliny olejové poskytuje určité výhody pro zdraví srdce, pravdou je, že při vysokých teplotách uvolňuje toxické sloučeniny. Typické jídlo, jako je třeba smažené rybí filé, připravované na tomto rostlinném oleji, obsahuje 100 až 200krát více toxických aldehydů, než je bezpečný denní limit stanovený Světovou zdravotnickou organizací (1).

Profesor John Stein, emeritní profesor neurověd z Oxfordu dokonce řekl, že se následkem slunečnicových olejů „lidský mozek částečně mění způsobem, který je srovnatelný se změnami klimatu“. Obecně ale lze říci, že ve studené kuchyni je slunečnicový olej bezpečný.

Kukuřičný olej

Kukuřičný olej je vedlejším produktem společností vyrábějících kukuřičný šrot a škrob. Jeho nadměrný přísun může vést k negativním účinkům, včetně toxicity, zvýšeného rizika rakoviny, vyššího rizika kardiovaskulárních onemocnění, podráždění žaludku a přibírání na váze (2). Pokud i nadále tento olej budete používat, ujistěte se, že se jedná o ten organický a nerafinovaný.

Sójový olej

Sójový olej se vyrábí ze semen sóji. Podle vědců způsobuje více obezity a cukrovky než fruktóza (3) a může se podílet na některých neurologických stavech, jako je úzkost, deprese a Alzheimerova choroba. Měl by se tak konzumovat s mírou.

Řepkový olej

Několik studií prokázalo, že zařazení řepkového oleje do stravy může zkrátit délku života a zvýšit krevní tlak (4). Vědci poukazují i na jeho negativní vliv na paměť.

Olej z rýžových otrub

Při umírněné konzumaci je olej z rýžových otrub neškodný. Nadužívání však podle všeho přispívá k podráždění střev, plynatosti a bolesti žaludku. To vše se děje kvůli zvýšenému množství vlákniny, proto by se oleji z rýžových měli vyhýbat lidé se zažívacími obtížemi, střevními vředy, srůsty, onemocněním způsobujícím zúžení trávicího traktu a dalšími střevními poruchami.

Zdroje: (1) www.smh.com.au/healthcare/cooking-with-vegetable-oil-releases-toxic-chemicals-linked-to-cancer-20151108-gktips.html, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15522837/, (3) www.diabetesincontrol.com/soybean-oil-causes-more-obesity-and-diabetes-than-fructose/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10801914/





Celkem 4 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat