Prostreno.cz

Bylinky pro přípravu báječných letních limonád

Roste vám na zahradě meduňka, kopřiva nebo rozmarýn? No výborně, základ na skvělou domácí limonádu tedy už máte! Tak s chutí do toho a půl je hotovo. Vaše hrdlo už čeká!

Když nám příroda dala byliny, udělejme si z nich osvěžující, léčivé a lahodné letní limonády. Nebo jste proti? S těmito konkrétními rostlinkami je radost plnit pitný režim! Ostatně, přesvědčte se sami.

Meduňkový blues

Nejeden příznivce zahradničení ví, že letos se meduňce obzvláště daří. Co s jejím přebytkem? Ano, můžete si udělat šťávu a příjemně vonící lístečky použít ještě k výrobě domácí tinktury. Anebo je chvíli povařte ve vroucí vodě, nechte zhruba deset minut louhovat a poté přilijte studenou minerálku. Zbývá jen do limonády vymačkat polovinu citronu, přihodit pár kostek ledu a nápoj je na světě. Pokud ho chcete něčím zpestřit, nebojte se ani malého přídavku kopru. Kromě toho, že s ním rychle uhasíte žízeň, vám tahle svěží paráda zlepší i náladu, posílí kognitivní funkce a zmírní zažívací potíže. To je vědecky prokázáno! Stejný výrobní postup platí i pro další bylinku.

Kopřivová detoxikační vzpruha

Cože? Limonáda z kopřiv? A proč vlastně ne. Vždyť odkdy se v alternativních postupech a receptech kladou nějaké meze? I tahle žahavá nádhera, kterou mnozí vnímají jako neužitečný plevel, vaše zdraví láskyplně pohladí. Víte, že díky obsahu jistých sloučenin tlumí záněty? Nedá se jí upřít ani to, že snižuje symptomy sezónních alergií, normalizuje krevní tlak a detoxikuje organismus, což může být užitečné nejen při dietě.

Rozmarýnové potěšení

Na domácí limonádu se dokonale hodí i výrazný rozmarýn. Nejprve ve vodě rozmíchejte 100 gramů cukru, přidejte jeho větší snítku a svařte do konzistence sirupu. Jakmile vychladne, zkombinujte ho s minerálkou a citronem. Rozmarýn má antimikrobiální vlastnosti, přičemž upravuje hladinu krevního cukru a posiluje paměť. Rovněž příznivě ovlivňuje zrak a omezuje riziko srdečních chorob. Tyhle fantastické vedlejší účinky si přece necháte líbit!

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15272110/, www.mdpi.com/2072-6643/6/11/4805/htm, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20385075/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9923611/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19140159/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27585814/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29389474/,





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat