Prostreno.cz

Zdravotní rizika spojená s konzumací špenátu

Užíváte léky na ředění krve? Pak byste špenát asi neměli jíst vůbec. Pokud si dáte více než jeden šálek syrových listů denně, může se zhoršit schopnost vašeho těla absorbovat určité minerály. Hrozí vám i ledvinové kameny!

Že je špenát obyčejný? Ale kdeže! Tato listová zelenina, o níž se zmiňují už kuchařské knihy pocházející z roku 1390, má hodně působivý nutriční profil, se kterým se zase pojí dlouhý seznam zdravotních výhod. Navzdory nesporným benefitům by to však s množstvím člověk neměl přehánět. Jak špenát prospívá a kdy může uškodit?

Blaho pro pokožku i srdce

Tenhle nenápadný zelenáč je bohatý na vitaminy A, B, C, i E. Tyto látky zlepšují texturu pleti a přispívají k léčbě mnoha kožních poruch. Také chrání pokožku před poškozením způsobeným sluncem, podporují hojení a zpomalují stárnutí. Špenát sám o sobě povzbuzuje imunitní systém, normalizuje krevní tlak, svědčí srdci a prospívá zraku, přičemž posiluje sliznice dýchacích, močových i střevních cest. Rovněž předchází anémii, působí proti zánětům a příznivě ovlivňuje kognitivní funkce mozku. Nelze mu odepřít ani to, že tlumí stres, představuje prevenci rakoviny a omezuje pravděpodobnost osteoporózy. Věděli jste, že i tato zelenina má denní doporučenou dávku, která činí jeden šálek syrových listů nebo půl šálku těch vařených?

Méně je více

Cokoli, co sníte nad rámec výše stanoveného dávkování, už se považuje za nadměrnou konzumaci. Ta může podle všeho narušit schopnost těla absorbovat některé minerály, což vede k nutričním deficitům. Je to dáno obsahem kyseliny šťavelové a oxalátů, jejichž nadbytek podstatně zvyšuje i riziko ledvinových kamenů nebo dnavé artritidy. Obzvláště opatrní by se špenátem měli být jedinci užívající léky na srážlivost krve, neboť tato potravina může značně ovlivnit jejich působení a činnost, za což může vitamin K. Nelze nezmínit, že podíl histaminu v této zelenině u některých vyvolává pseudoalergické reakce. Tak pozor na množství, ať vám není ouvej!

Zdroj: www.medicinenet.com





Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat