Prostreno.cz

Heather Honey je novou superpotravinou

Doteď byl za superpotravinu považovaný vzácný med Manuka z Nového Zélandu. Ovšem jeho prvenství na pomyslném žebříčku skončilo s příchodem konkurence z Irska! Odborníci totiž zjistili, že takzvaný irský vřesový med je obzvláště bohatý na ochranné antioxidanty.

Po chia semínkách a plodech goji se na seznam superpotravin přidává nová potravina: irský vřesový med. Vědci z Dublin City University a Trinity College Dublin zjistili, že nový včelí produkt z Irska má zvláště vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Vědci zveřejnili výsledky svých výzkumů v odborném časopise 'Food Chemistry'.

Dosavadní jednička mezi medy

Manuka je vzácný med z Nového Zélandu. Za svoji jedinečnost vděčí přirozeně se vyskytující složce methylglyoxal (MGO). Síla a potenciál medu úzce souvisí s jeho kvalitou – Manuka obsahuje MGO v daleko vyšší koncentraci než jakýkoli jiný med.

Irish Heather Honey boduje antioxidanty

Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají tělu bojovat s volnými radikály. Díky tomu lze předcházet rakovině a kardiovaskulárním onemocněním. Antioxidanty prý také snižují riziko demence. Už jen tato složka dělá z medu superpotravinu!

Irish Heather Honey navíc boduje antibakteriálními vlastnostmi, které umožňují rychlejší vyléčení kašle, nachlazení, ale i žaludečních potíží.

Protizánětlivé složky také udržují konstantní hladinu krevního cukru, z čehož mohou těžit zejména diabetici.

Čím je irské zlato tak výjimečné

Proč je med Irish Heather tak zdravý? Tato odrůda získává svou zvláštní kvalitu z rozmanitosti rostlin a květin, které lze nalézt v blízkosti úlů. A čím větší rozmanitost, tím zdravější med, jak vysvětlují vědci. Proto je také med z venkovských oblastí lepší než med z městských částí. Irské zlato se vyrábí z nektaru, který včely sbírají z malého fialového květu zvonovitého tvaru.

Ačkoli manukový med je také velmi zdraví prospěšný, na rozdíl od jeho irského konkurenta účinky bohužel nebyly vědecky prokázány.

Zdroj: www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814618314365






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat