Prostreno.cz

Přírodní domácí prostředky na zubní kaz

Pokud se o své zuby nestaráte správně, počítejte s tím, že se nevyhnete bolesti a ani dalším nepříjemnostem. Zrovna si nevíte rady se zubním kazem a váš stomatolog má dovolenou? V krizi zkuste tyhle domácí prostředky!

Bakterie v našich ústech využívají cukr a škrob z jídla k výrobě kyseliny, která ničí zub. Z malého černajícího místa se během chvilky může stát velká díra, která způsobuje bolest, citlivost na něco sladkého, studeného nebo horkého. Zubnímu kazu se dá předejít správným čištěním zubů a používáním mezizubních kartáčků a nití. Pokud jste se dostali do fáze, kdy „pozdě bycha honit“, ulevte si od bolesti s pomocí vychytávek, které jistě máte po ruce.

Lékořice

Lékořice obsahuje bioaktivní sloučeniny, které jsou účinné při ničení bakterií Streptococcus mutans nebo S. mutans odpovědných za vznik zubního kazu. Nejlepší je pochopitelně samotný lékořicový kořen, ovšem vystačíte si i s lékořicovými bonbóny – samozřejmě bez cukru!

Kokosový olej

Oil pulling je ájurvédská procedura, jež pomáhá udržovat ústní hygienu, snižuje počet bakterií v ústech a zabraňuje tvorbě plaku. Při tomto postupu se použije malé množství kokosového, sezamového nebo slunečnicového oleje v čisté formě (upřednostňujte oleje lisované za studena) a jimi se ústa „proplachují“. Provádějte ráno na lačný žaludek před čištěním zubů.

Aloe vera

Aloe vera má antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti, a to proto, že v sobě ukrývá mnoho bioaktivních sloučenin, které jsou při ústní hygieně nesmírně nápomocné. Extrahujte gel ze své sukulentní rostliny a použijte ho k ošetření bolavých zubů.

Zelený čaj

Zelený čaj vyniká antibakteriálními vlastnostmi, redukujte tudíž počet bakterií v ústech. Obsahuje také vysoké množství fluoridů. (Fluorid je minerál, který chrání zuby tím, že jim pomáhá znovu získat minerály.) Zelený čaj můžete konzumovat jako nápoj. Stahuje dásně a dezinfikuje. Doporučená dávka je 2 šálky zeleného čaje denně.

Hřebíček

Na bolavý zub přiložte hřebíček a nechte ho působit. Nebo si do zubní pasty přidejte hřebíčkový esenciální olej. Použití hřebíčku na bolest zubů bylo poprvé zdokumentováno v roce 1649 ve Francii. I dnes je oblíbeným řešením díky silné molekule eugenolu, což je přírodní anestetikum.

Sůl

Ústa vypláchněte teplou slanou vodou. Ta může uvolnit nečistoty mezi zuby, zároveň působí jako dezinfekce a snižuje zánět. Rozmíchejte ½ lžičky soli ve sklenici teplé vody a chvilku ji převalujte ze strany na stranu. V nejbližší době navštivte svého lékaře.

Zdroje: www.pharmeasy.in, www.clevelandclinic.org, www.webmd.com





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat