Prostreno.cz

Rostlinky a bylinky prospívající tělu od hlavy až k patě

Vybíráte pokojové rostliny a bylinky pouze podle vzhledu? Možná, že vás nyní budou zajímat i jejich léčivé účinky. Které skvosty byste doma rozhodně měli mít? Kromě levandule si zamilujete i anglický břečťan!

Některé přírodní poklady čistí vzduch, zatímco jiné léčí pokožku, proto se každá rostlina počítá! Zde je seznam několika z nich, které můžete a měli byste pěstovat pro fyzické i psychické zdraví.

Napětí a stres

Pokud v poslední době nejste v dobré duševní kondici, obstarejte si levanduli. Příjemné aroma téhle fialové krásky s léčivými účinky je potenciálním pomocníkem při stresu a úzkostech. I proto se z levandule často vyrábí aromatické svíčky, balzámy a produkty péče o pleť, nicméně kupříkladu takový voňavý levandulový polštář si můžete vyrobit i sami.

Kožní onemocnění

Aloe vera je skromnou pokojovou rostlinou, která se používá jako léčivá bylina. Je bohatá na cenné látky, pomáhá zlepšovat trávení a dokonce i imunitu. Její gel lze aplikovat ke zpevnění pokožky, zejména obličeje a taky vlasů. Zklidňuje spáleniny od slunce, hydratuje pleť, urychluje hojení ran, bojuje proti stárnutí, snižuje infekci a akné a uplatňuje se při kožních onemocněních.

Z aloe se dá vykouzlit i detoxikační tinktura. Zhruba 200 gramů listů rozřízněte, vyškrábněte z nich gel a promíchejte ho s kvalitní pálenkou, lžící jablečného octa a třemi lžícemi medu. Nechte v chladu a temnu odstát minimálně týden (ideálně však tři týdny) a následně užívejte jednu lžičku dvakrát denně.

Alergie a astma

Anglický břečťan čistí vzduch, takže pokud někdo ve vaší domácnosti trpí alergií, ihned se jím obklopte. Anglický břečťan také pomáhá pacientům s astmatem.

Dýchací potíže

Tchynin jazyk redukujte ze vzduchu toxiny, které způsobují dýchací potíže, prostor udržuje svěží a zdravý. Proto by se měl stát součástí i vašeho domova.

Lepší koncentrace a paměť

Obecně se pro podporu koncentrace a paměti doporučuje přísun vitaminů skupiny B, vitaminů C, D a E a zároveň i zinku. Přestaňte vyhazovat peníze za doplňky stravy a pravidelně čichejte k rozmarýně, vaše kognitivní funkce se díky ní rázem zlepší.

Nespavost

Insomnie (nespavost) je porucha spánku, při níž jedinec nemůže usnout nebo se v spánku často probouzí. Jak proti tomu bojovat? Pomůže gerbera, která kvete od jara do zimy a která patří mezi nejoblíbenější řezané květiny nejen díky pestré paletě barev, ale také dlouhé životnosti ve váze. Gerbera čistí vzduch od nebezpečných látek (například benzenu, amoniaku či oxidu uhelnatého) a pomáhá lidem trpícím nespavostí a spánkovou apnoe.

Zdroje: www.slamxhype.com, www.pharmeasy.in, www.wikipedia.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat