Prostreno.cz

Zdroje bílkovin pro zdravé a lesklé vlasy

Kdo by nechtěl mít husté, lesklé a zdravé vlasy, na které by mohl být pyšný? Jezte tohle a už vám nebudou dělat starosti!

Bez ohledu na kvalitu vašich vlasů, konzumace dostatečného množství bílkovin je udrží silné a v kondici. Do svého jídelního režimu zařaďte tyhle dobroty, vlasy je vyloženě milují!

Špenát

Špenát je jednou z nejživějších listových zelenin, které člověk může jíst. Ukrývá v sobě vitaminy A, C a K, jež pomáhají chránit a udržovat buněčnou membránu vlasových folikulů. Navíc se považuje za rostlinu, která dokáže obnovit energii, zvýšit vitalitu a zlepšit kvalitu krve. Je tomu tak především proto, že patří k zásobárnám železa.

Chia semínka

Další na řadě je jistý nutriční zdroj, jenž obsahuje spoustu bílkovin a několik dalších nezbytných minerálů a antioxidantů. Řeč je o chia semínkách, která se mohou přidávat do pudinků, cereálií, smoothies, salátů a jogurtů. Vzhledem jsou nenápadná, nicméně přispívají ke krásným a svůdným vlasům!

Čočka

Čočka je skvělým vegetariánským zdrojem proteinu, vlákniny, fosforu a kyseliny listové. Všechny tyto živiny dodávají kyslík pokožce hlavy a stimulují tak růst kštice. Čočka je často kategorizována podle barvy, která se může pohybovat na škále od žluté a červené po zelenou, hnědou nebo černou.

Losos

Většina lidí ví, že losos je nabitý vysoce kvalitními bílkovinami a omega-3 mastnými kyselinami, jež pomáhají udržovat pokožku hlavy zdravou. Jako přílohu k této rybě zvolte svěží salát ze sezónní zeleniny nebo těstoviny. Kupříkladu takové penne s lososem a smetanou jsou bezkonkurenční.

Vejce

Ano, i ve vejcích je dost bílkovin a zároveň i biotinu patřícího do skupiny vitaminů B (označuje se ovšem i jako vitamin H z německého výrazu pro vlasy a pokožku „Haar und Haut“). Konzumace dostatečného množství vajec je tak důležitá pro růst vlasů a kondici vlasových folikul. Na vejcích je zajímavé i to, že průměrná porce dvou kusů pokryje 82 % vaší denní potřeby vitaminu D, 50 % denní potřeby folátu, 25 % denní potřeby riboflavinu (vitamin B2) a 40 % denní potřeby selenu. Kdo by to byl do nich řekl?

Zdroje: www.food.ndtv.com, www.bbcgoodfood.com, www.australianeggs.org.au





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat