Prostreno.cz

Vedlejší účinky jablečného octa

Jablečný ocet je druh octa vyrobený z jablek. Přesněji řečeno, jedná se o fermentovanou jablečnou šťávu. Co se stane, když ho budete pít každý den? Hrozí tyhle vedlejší účinky!

Jablečný ocet se již dlouho požívá jako přírodní lék na zdravotní problémy. Většina zdravotních přínosů jablečného octa je přitom potvrzena vědou, takže ne, není to jen humbuk a reklamní tah.

Traduje se o něm, že funguje jako přírodní projímadlo a může zlepšit trávení, snižuje hladinu cukru v krvi, zlepšuje citlivost na inzulin, zvyšuje pocit sytosti a pomáhá lidem zhubnout, redukuje břišní tuk, krotí vysokou hladinu cholesterolu, snižuje krevní tlak a posiluje zdraví srdce. Na druhou stranu nic není tak růžové, jak se na první pohled může zdát.

Všechny uvedené zdravotní výhody si můžete užít pouze tehdy, když budete tento nápoj konzumovat správným způsobem. Doporučená denní dávka je 10 až 30 ml. V případě, že tělo zásobujete vyšším množstvím jablečného octa, můžete počítat s komplikacemi.

Zažívací potíže

Jablečný ocet je kyselé povahy, proto se lidé, kteří jej pravidelně pijí, mohou setkat se žaludečními nevolnostmi, plynatostí a nadýmáním.

Alarm pro diabetiky

Jste diabetik? Jablečný ocet podle všeho mění hladinu cukru v krvi, proto se o jeho konzumaci poraďte se svým lékařem.

Eroze zubů

Každý ocet obsahuje kyselinu, která má na zdraví zubů negativní vliv. Totéž platí i pro jablečný ocet. Odborníci tvrdí, že dlouhodobé pití této fermentované jablečné šťávy může vést k erozi zubů.

Popáleniny jícnu nebo hrdla

Hladiny pH jablečného octa jsou asi 2 nebo 3, což je důvod, proč se spojuje s podrážděním krku a hrdla, když se přijímá neředěný.  

Snížená hladinu draslíku

Polévková lžíce před snídaní i po ní, pak taky dávka u oběda i večeře. Pití nadměrného množství jablečného octa snižuje hladinu draslíku, pro což má medicína odborný termín hypokalémie. Právě ona může ovlivnit zdraví kostí snížením minerální hustoty. Kosti jsou pak náchylné ke zlomení.

Na dávkování tedy pozor, nicméně v případě, že jablečný ocet užíváte zevně, buďte absolutně v klidu. Již naše babičky ho aplikovaly na bradavice, nejrůznější oděrky nebo na hmyzí bodnutí. Jablečný ocet se také hodí do zálivek, omáček nebo marinád (na zvěřinu či kuřecí maso).

Zdroje: www.thehealthsite.com, www.asweetpeachef.com





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat