Prostreno.cz

Účinky jogurtu se trochu přeceňují

Že bílý jogurt léčí vaginální kvasinkovou infekci a umí vyzmizíkovat pigmentové skvrny na pokožce, které člověka dohánějí k šílenství? Ne, tohle není tak docela pravda.

Kdo by si v dnešní době nechtěl upevnit zdraví? Nebo vylepšit vizáž? Ovšem na zdlouhavé léčivé i kosmetické procedury mnohdy nemáme čas, náladu, energii ani finanční prostředky. Naštěstí existuje spousta domácích zlepšováků, které jsou podle názorů kolujících nejen na internetu tajemstvím wellness zázraků. Mezi nejvyhledávanější prostředky bezpochyby patří obyčejný bílý jogurt. Tak jistě, stojí pár korun a má ho každý supermarket. Opravdu ale svede takové divy, nebo se jeho schopnosti tak trochu přeceňují?

Vyrovnaný tón pleti? Ani zdaleka!

Receptů na domácí pleťové masky existuje tolik, že jdou jen stěží spočítat. Ve většině z nich se pak objevuje jogurt, který údajně vyrovnává tón pleti a zbavuje pigmentových skvrn. Jak je to doopravdy? „Obsažená kyselina mléčná se skutečně využívá jako chemický peeling, který zbavuje odumřelých kožních buněk a napomáhá při léčbě hyperpigmentace,“ nepopírá australská specialistka kosmetické chemie Michelle Wong. Jenže! „Ve skutečnosti mají bílé jogurty pouhé jedno procento kyseliny mléčné. Chcete-li se zbavit tmavých skvrn, potřebovali byste alespoň desetiprocentní produkt,“ upozorňuje tato expertka. Takže ouha, tady je tento mléčný výrobek trochu mimo a v podstatě neúčinný.

Utrum s kvasinkovou infekcí?

Možná jste v životě párkrát slyšeli o tom, že malé množství zmíněné potraviny aplikované přímo do pochvy představuje jednoduchý způsob, jak se ubránit kvasinkovým infekcím. Ano, bylo by to asi hezké, nicméně takhle snadné to bohužel není. „Teorie je taková, že jogurt obsahuje spoustu prospěšných bakterií, které dokážou obnovit přirozený stav intimních partií. Vědecké studie však tohle nikdy nepotvrdily,“ uvádí věci na pravou míru australský lékař Michael Tam. „Tyto domnělé účinky zřejmě pramení z toho, že jogurt bývá studený, takže působí uklidňujícím chladivým dojmem, který zmírní nepohodlí spojené s vaginální infekcí,“ spekuluje odborník. Ani v tomto případě tedy kdovíjakou pomoc rozhodně nečekejte!

Zdroj: www.houseofwellness.com





Celkem 2 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat