Prostreno.cz

Moudra o konzumaci fermentovaných potravin

Dát si fermentované potraviny na lačný žaludek? To se může zdravotně vyplatit, ale také nemusí. Podle čeho se dá poznat, že se kimchi, kysané zelí, kefír nebo kvašená zelenina tělu příliš nezamlouvá?

Ve světě zdravého stravování jsou už nějakou dobu fermentované potraviny na výsluní. A je snadné pochopit, proč tomu tak je. Vždyť se již mnohokrát prokázalo, že upravují trávení, harmonizují střevní mikrobiom, tlumí záněty a povzbuzují imunitu. Vzhledem k jejich kyselé povaze se ale nabízí otázka, zda se mohou jíst na zcela prázdný žaludek. Jakou odpověď mají odborníci?

Záleží na situaci

„Pokud hovoříme obecně, dá se říci, že jsou-li vaše střeva v dobré kondici a tělo fermentované potraviny snáší dobře, pak by jejich konzumace na lačný žaludek měla být v pořádku,“ domnívá se americká dietoložka Sarah Greenfield. „Ono se to vlastně i doporučuje, neboť pak více stimulují produkci žluči a podporují růst prospěšných střevních bakterií,“ zachází do větších detailů tato specialistka. Zároveň však upozorňuje na to, že se toto pravidlo neobejde bez výjimek.

Co člověk, to originál

„Určitá jídla jsou přínosná sama o sobě. Je třeba si ale uvědomit, že na ně různé organismy mohou reagovat různými způsoby,“ připouští jmenovaná terapeutka Sarah Greenfield. „Například, jste-li citliví třeba na zelí, pak se po požití kimchi můžete dočkat zhoršení zažívacích potíží. Pokud není váš střevní mikrobiom v harmonické rovnováze, mohou vám fermentované potraviny způsobit komplikace, a to včetně nadýmání, průjmu a zácpy. To stejné se týká i osob s přemnoženými kvasinkami,“ varuje zmíněná expertka. Jak poznat, zda vám uvedená potravinová skupina náhodou neubližuje?

Pozor na příznaky, které nelze přehlédnout

„Pokud se bezprostředně po konzumaci fermentovaných potravin, a to na lačno i jinak, cítíte nafouklí, nebo registrujete únavu, svědivost pokožky či její zarudnutí, může to signalizovat, že váš organismus na ně nereaguje úplně dobře. V tomto okamžiku se vyplatí nechat si udělat test na citlivost potravin, a to pod vede ním zkušeného lékaře,“ zdůrazňuje Sarah Greenfield. Co z toho plyne? Poslouchejte své tělo a věnujte pozornost jakýmkoli neobvyklým příznakům!

Zdroje: www.wellandgood.com, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat