Prostreno.cz

Vedlejší účinky časté konzumace zázvoru

Zázvor dodává sladkým i slaným jídlům voňavou chuť. Příjemně pikantní „kopanec“ z kořene Zingiber officinale, rostliny zázvoru, je to, co dělá zázvorové pivo, zázvorový čaj, bonbóny a mnoho asijských jídel tak přitažlivými. Konzumujete zázvor denně? Pak musíte vědět o jeho vedlejších účincích!

Zatím se stále neví, odkud přesně pochází. Občas se uvádí, že se zázvor nejdříve pěstoval na jihu Číny, odkud pronikl do Indie. Ať už je pravda jakákoli, bývá protizánětlivý, ulevuje od nevolností, nadýmání a plynatosti, taky patří ke zdrojům unikátního množství antioxidantů, jejichž účinky podporují imunitu a obranyschopnost. Ne náhodou se tak zázvor považuje za velký zázrak, ovšem dlouhodobé užívání dávek vyšších než pět gramů denně zvyšuje riziko nežádoucích účinků. Jakých? Na tohle si dejte pozor!

Problémy se srdcem

Je známo, že zázvor při vyšší frekvenci užívání způsobuje bušení srdce, problémy se zrakem a nespavost. Lidé, kteří jej přijímají hodně a často, se také mohou potýkat s nízkým krevním tlakem, který se projevuje závratěmi, motáním hlavy, nevolnostmi, mdlobami, únavou nebo chladem v končetinách.

Předčasné kontrakce dělohy

Zázvor, pokud je konzumován ve vysoké dávce, vede k předčasným kontrakcím dělohy, proto se doporučuje vyhnout se jeho příjmu během těhotenství, nebo si minimálně striktně hlídat jeho příjem. Během těhotenství by denní dávka čerstvého zázvoru neměla nepřekročit čtyři gramy. U sušeného zázvoru se doporučuje pouze jeden gram.

Pálení žáhy

Nadměrný příjem zázvoru u některých jedinců vyvolává těžké pálení žáhy a kyselý reflux, tedy pocit pálení na hrudi, který se zpravidla dostavuje po jídle nebo v noci. Zázvor je zároveň jednou z těch potravin, jež zvyšují produkci žlučové šťávy. Pokud tedy konzumujete zázvor nalačno, může to přímo vést k nadměrné žaludeční stimulaci, podráždění trávení, říhání, a dokonce i průjmu.

Alergie

Větší než malé množství Zingiber officinale se spojuje i určitými alergiemi. Postižení hovoří o vyrážkách na kůži, zarudnutí v očích, dušnosti, svědění, oteklých rtech a brnění v ústech. Opět tedy platí, že dobrého s mírou. V případě, že trpíte nějakým výše uvedeným vedlejším účinkem, snižte dávkování zázvoru a o jeho užívání se poraďte se svým lékařem.

Zdroje: www.thehealthsite.com, www.hopkinsmedicine.org, www.wikipedia.org





Celkem 0 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat