Prostreno.cz

Hubnutí pomocí intuitivního stravování

Stres nebo zvyk nás často zaženou do lednice, aniž bychom vlastně měli hlad. Přitom stačí naslouchat základním potřebám našeho těla a zhubnout je tak snadné.

Všichni to známe: Často jsou oči prostě větší než žaludek. Už jste někdy jedli, když jste měli hlad a bylo vám potom špatně? Pak vítejte v klubu! Díky takzvanému intuitivnímu stravování by s tím ale měl být s okamžitou platností konec. Tento koncept poprvé zmínily dvě nutriční specialistky Evelyn Tribole a Elyse Resch ve své knize Intuitive Weight Loss, která tento pojem definuje dodnes.

Co je to intuitivní stravování?

Jezte, co chcete – bez otravných pravidel. Že to zní až příliš dobře, aby to byla pravda? Intuitivní stravování je úplným opakem diety. Žádný jídelníček, žádné zákazy a žádný pocit viny po jídle. Jíte, když máte hlad, a přestanete, když jste sytí. V průběhu života často zapomínáme, jak této intuici naslouchat.

Naučte se jíst intuitivně

Rozbijte mentalitu diet

Dokazuje to nespočet studií a sami to vlastně víte také: Diety dlouhodobě nefungují. Spíše vedou k přibírání na váze, chuti k jídlu a pocitu viny z neúspěchu. Chcete se cítit pohodlně dlouhodobě a nejen příští léto? Pak se rozlučte s dietami a zákazy a naučte se jíst intuitivně.

Věnujte pozornost signálům hladu

Hlad není váš nepřítel. Je to ochranný mechanismus vašeho těla, bez kterého nemůžete přežít. Naučte se naslouchat svému tělu. Jezte, když máte hlad, ať už od vašeho posledního jídla uplynula hodina nebo pět.

Nevnímejte jídlo jako svého nepřítele

Pojmy „dobré“ a „špatné“ jídlo pusťte z hlavy. Místo toho jezte, co chcete, a věnujte pozornost chuti a pocitu, který jídlo vytváří poté, co ho sníte. Odmítněte myšlenky ve vaší hlavě, které vám říkají, že se máte po určitém jídle cítit dobře nebo špatně.

Poslouchejte také své signály sytosti

Vaše tělo vám dává i signály, že jste sytí. Věnujte pozornost těmto signálům při jídle a zeptejte se sami sebe, jak moc už jste sytí. Ještě jste nesnědli všechno, ale už jste plní? Pak se do jídla už nenuťte.

Věnujte pozornost faktoru spokojenosti

Jídlo není jen o nasycení. Pokud jíte jen proto, abyste se nasytili, může se stát, že nebudete spokojeni. Ať se jídlo stane příjemným zážitkem. Poslouchejte sami sebe a zeptejte, zda vám jídlo opravdu chutná.

Žádné emoční jídlo

Radost, vztek, smutek – jídlo vaše problémy nevyřeší. Odpoutejte své emoce od jídla. Neměla by to být odměna, ani trest. Najděte alternativní strategie, jak se vypořádat se svými pocity.

Přijměte sebe a své tělo

Milujte se a své tělo. Velikost šatů nemá o vašem charakteru žádnou vypovídající hodnotu.

Sportujte

Cvičit nemáte proto, abyste spalovali kalorie. Cvičte, abyste se cítili dobře. A je jedno, jakou aktivitu si vyberete.

Stravování intuitivně je dlouhodobý proces. Jíst, na co máte chuť, a hubnout přitom zní zpočátku rozporuplně. Věříme, že trochu více intuice a shovívavosti ve výživě může udělat dobře každému.

Když budete více naslouchat signálům svého těla, pomůže vám to vyhnout se spirále. Chuť na jídlo a jojo efekt nemají šanci. Faktem samozřejmě zůstává, že k hubnutí potřebujete kalorický deficit. Proto si myslíme, že je důležité mít určitou úroveň kontroly nad svou stravou. Vždy doporučujeme: Objevte zdravé alternativy. Užijte si a zároveň udělejte něco dobrého pro svou pohodu. Takže si můžete dopřát sušenky, zmrzlinu nebo dort, pokud na to máte chuť. Nezakazujte si některá jídla. V opačném případě vás to od vašich cílů více vzdálí, než k nim přiblíží. K vašemu dobrému tělu patří vždy pohoda a užívání si života. Časem si všimnete, že budete intuitivně preferovat zdravější alternativu. Stravovat se intuitivně pak již nebude obtížné.

Zdroj: www.foodspring.de/magazine/intuitiv-essen





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat