Prostreno.cz

Zajímavá fakta o česneku nadchnou snad každého

Jeho štiplavé a výrazné aroma si nelze s ničím splést, má antibakteriální, antivirové i protiplísňové vlastnosti. Zázračný česnek ale vyniká i v jiných oblastech. Věděli jste, že zlepšuje náladu a měl by se přikládat na zuby?

Česnek kuchyňský, též česnek setý (Allium sativum), je druh celosvětově známého koření a zvýrazňovač chuti z čeledi amarylkovitých. Pomáhá kontrolovat bakteriální, virové, kvasinkové a červové infekce, posiluje imunitu. Tedy nejen to. Jaké věci jsem o něm pravděpodobně nevěděli?

Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi

Česnek reguluje hladinu cukru v krvi a pomáhá při kontrole diabetu. Studie jednoznačně prokázaly, že česnek přispívá ke zlepšení kontroly krevní glukózy za 1–2 týdny užívání a hraje pozitivní roli v regulaci celkového cholesterolu a lipoproteinů s vysokou/nízkou hustotou – v rámci 12 týdnů (1). Potenciální trvalé účinky zahrnující úlevu od inzulinové rezistence se zdají být slibné, nicméně na podporu tohoto zjištění jsou opodstatněné další studie.                                                                                                                

Snižuje riziko rakoviny

Česnek se celosvětově konzumuje jako potravinová přísada a rostlinný doplněk. Předchozí metaanalýzy, většinou založené na několika studiích, naznačují, že česnek by mohl mít protirakovinné vlastnosti, a proto se spojuje kupříkladu se sníženým rizikem kolorektálního karcinomu (2).

Zabraňuje otravě jídlem

Předpokládá se, že čerstvý česnek zabíjí bakterie, jako je E. coli, salmonella enteritidis a další. Zároveň pomáhá při plísňových kožních infekcích.

Ulevuje od bolesti zubů

Pouhé přiložení rozdrceného stroužku česneku přímo na postižený zub zmírňuje bolest, a to díky antibakteriálním a analgetickým vlastnostem. (Nicméně pořád platí, že česnek může podráždit dásně, tak ho s ním nepřehánějte.)

Zlepšuje náladu

Česnek je skvělým zdrojem vitaminu B6, který je potřebný pro zdravý imunitní systém a růst nových buněk. Vitamin B6 také bojuje s výkyvy nálady a zlepšuje psychický stav (3).

Pečuje o srdeční rytmus

Česnek reguluje srdeční rytmus a pomáhá předcházet arytmii. Ti, kteří se potýkají se zrychleným srdečním tepem, tak mohou být přešťastní, když slyší, že existuje přírodní lék. Patříte-li k nim, jako vždy se poraďte se svým lékařem a prodiskutujte možná rizika a komplikace.

Pozitivně působí při zvýšené činnosti štítné žlázy

Česnek obsahuje vysoké hladiny jódu, což z něj činí velmi účinnou léčbu hypertyreózy, při které štítná žláza produkuje větší množství hormonů (tyroxinu a trijodtyroxinu), než organismus potřebuje. A další dobrá zpráva? Česnek se snadno používá, je cenově výhodný a lahodný, takže jej lze snadno začlenit do každého jídelníčku.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5642189/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4223276/, (3) www.sciencedaily.com/releases/2022/07/220719091209.htm





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat