Prostreno.cz

Kuchyňské oleje pro radost z vaření

Dochází vám olej? Co kdybyste se v obchodě poohlédli po avokádovém, sezamovém nebo světlicovém? Všestrannost i zdravotní účinky těchto ingrediencí vás příjemně překvapí!

Olej? Ten do kuchyně neodmyslitelně patří, protože drtivá většina lidí s ním vaří pravidelně. Máte ve svém kulinářském arzenálu olivový, slunečnicový nebo řepkový? Co takhle zkusit něco nového? I s těmito oleji je radost pracovat!

Avokádový, exotika na talíři

Avokádový olej má kouřový bod okolo 271 stupňů Celsia, nezalekne se tedy ani vysokých teplot. Pochlubit se může neutrální chutí s lehkým nádechem avokáda i zajímavým nutričním profilem. Jeho složení je obohaceno o zdravé tuky, zejména pak kyselinu olejovou. Vědecké výzkumy však vychvalují i další obsažené sloučeniny, které dle jejich závěrů normalizují krevní tlak, přičemž regulují škodlivý cholesterol. Tato kapalina také tlumí záněty, snižuje bolestivost kloubů, zlepšuje vstřebávání živin a chrání buňky před poškozením volnými radikály. Hodí se na přípravu masa i ryb, ale klidně s ní orestujte i zeleninu tak, jako to dělá vyhlášený britský šéfkuchař Jamie Oliver.

Sezamový ocení žaludek i hlava

Co se týká zdravotních benefitů, za výše zmíněným avokádovým olejem nijak nezaostává ani sezamový. I ten má poměrně vysoký kouřový bod, proto na něm lze smažit veškeré dobroty, na které si jen vzpomenete. Jeho velikou předností je přítomnost široké škály antioxidantů s neuroprotektivními účinky, které snižují riziko demence a Parkinsonovy choroby. Tento olej je vhodný i pro diabetiky, neboť usměrňuje hladinu krevního cukru. Jeho chuťový profil připomíná ořechy, čehož se při kulinářském kouzlení dá báječně využít.

Světlicový je přítelem žen

Světlicový olej se získává ze semen světlice barvířské. Ať už přijde řada na teplou nebo studenou kuchyni, nikdy nezklame – chuťové buňky ani zdraví. Studie publikovaná v magazínu Clinical nutrition prokázala, že jeho pravidelná konzumace působí proti zánětům a ulevuje ženám při menopauze. Uplatní se však i při regulaci LDL cholesterolu a arteriální hypertenzi.

Zdroje: www.healthline.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15814269/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20631466/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21295383/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat