Prostreno.cz

S přicházejícím podzimem roste chuť k jídlu

Máte pocit, že váš žaludek je bezedná díra, která nejde zaplnit? Lze to svalit na podzim. Tělo potřebuje zregulovat teplotu, proto vás nabádá k tomu, abyste jedli více a častěji.

Při pohledu z okna i do kalendáře není pochyb o tom, že nastávají podzimní časy. A s nimi i jisté zásadní změny! S čím je nutné počítat a na co se připravit?

Psychika není v harmonii

Začínáte být poněkud melancholičtí? Nic si nevyčítejte. Není to žádná slabost, ale vlastně nevyhnutelný jev. Vědecké výzkumy se shodují v tom, že na střídání ročních období reagují i hormony, konkrétně pak serotonin, dopamin a kortizol. Právě jejich vlivem jsme k chmurným pocitům a náladám o poznání náchylnější. Psychice teď moc nepřidají ani zkracující se dny a omezený přísun slunečních paprsků. A jak si tohle celé mohou odnést tělesné křivky?

Syndrom otevřené lednice

Zatímco v létě jsme jedli lehké saláty, nyní nás pronásleduje nezvladatelná chuť na bůček, krémové polévky a hutné omáčky s hromadou knedlíků. To naše tělo nám tohle našeptává! Proč zákeřně sabotuje veškeré dietní ambice? Nedělá to, aby nás naštvalo, ale aby přežilo. Protože nastává chladnější počasí, k regulaci tělesné teploty potřebuje větší množství kalorií. Systémy, které kontrolují chuť k jídlu, nás tedy k tomu, abychom si dali něco pořádného a vydatného, doslova nabádají. Někdy takovému volání odolat lze, jindy je to horší. Pravdou tedy je, že i vám bude zřejmě častěji kručet v žaludku. Jsou to pro vás hodně špatné podzimní vyhlídky? Klid, nedějí se jen špatné věci, i nějaká ta pozitiva se najdou…

Restart pracovní produktivity

Je poměrně jasné a hlavně logické, že v létě, kdy nás sužovaly tropy, se pracovat nechtělo vůbec nikomu. Bylo to vyčerpávající a mozek stávkoval. Jenže teď se všechno pomalu obrací k lepšímu. Američtí vědci z Harvardovy univerzity na základě své studie došli k názoru, že snad nic pracovní produktivitu nezvyšuje tolik, jako chladné, deštivé a nepříznivé počasí. Tak alespoň nějaká dobrá zpráva, že?

Zdroje: www.morrisonhealth.com, www.hbswk.hbs.edu/item/rainmakers-why-bad-weather-means-good-productivity





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat