Prostreno.cz

Hořká čokoláda je opravdu léčivá

Čím nahradit mléčnou čokoládu plnou cukru? Tou hořkou! Je plná živin, pozitivně ovlivňuje zdraví, a dokonce pomáhá i s hubnutím!

4000letá historie čokolády začala ve starověké Mezoamerice, dnešním Mexiku. Právě zde byly nalezeny první rostliny kakaovníku. Olmékové, jedna z nejstarších civilizací v Latinské Americe, byli první, kdo přeměnili kakaovou rostlinu na čokoládu. Tu pak pili během rituálů a používali ji jako lék. Dnes se ví, že oproti mléčné čokoládě je ta hořká pro tělo i ducha přínosnější. Proč?

Přispívá k dobré náladě

Čokoláda primárně obsahuje theobromin (alkaloid z kakaových bobů, který je podobný kofeinu), ale i esenciální kyselinu tryptofan, ze které vzniká hormon štěstí serotonin. Kousek hořké čokolády tak směle zredukuje hladinu stresového hormonu kortizolu a zažene veškeré úzkosti a splíny. Tedy nejen to. Podle některých studií je již zmíněný theobromin účinnou látkou proti kašli.

Pečuje o srdce

Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je nabitá živinami, včetně rozpustné vlákniny, železa, hořčíku, mědi, manganu a draslíku. Hořká čokoláda také obsahuje malé množství mono- a polynenasycených tuků, tedy dobrých tuků, které prokazatelně snižují hladinu cholesterolu a riziko srdečních onemocnění.

Zlepšuje průtok krve

Antioxidanty v hořké čokoládě stimulují výstelku tepen a umožňují snazší průtok krve. Díky hladkému proudění nejcennější rudé tekutiny se kyslík a živiny bez komplikací dostávají do všech částí těla.

Snižuje krevní tlak

Stejné antioxidanty, které pomáhají zlepšovat průtok krve, následně snižují krevní tlak, což je jedině dobře. Vysoký krevní tlak (hypertenze) je běžný stav, při kterém je dlouhodobá síla krve proti stěnám tepen dostatečně vysoká tak, že může způsobit zdravotní problémy, kupříkladu infarkt nebo mrtvici.

Podporuje hubnutí

Podle všeho je hořká čokoláda sytící potravinou, která krotí chutě na sladké, slané a tučné jídlo. Proto si ji po dobrém obědě (v rozumné míře) dopřejte jako dezert – bez výčitek!

Pomáhá mozkové funkci

Kakao může také významně zlepšit kognitivní funkce u starších lidí s mentálním postižením. Podporuje vyjadřování a verbální plynulost a díky kofeinu a theobrominu stimuluje mozkové funkce.

Zdroje: www.mayoclinic.org, www.healthfitnessrevolution.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat