Prostreno.cz

Kuchyňské ingredience proti akné

Akné je běžný kožní problém, kterému čelí nejen teenageři. Za akné v dospělosti mohou hormony, stres, menstruační cyklus, vlasové přípravky či make-upy, které ucpávají póry. Čím se pupínky dají léčit? Zabere nejen med!

Pravidla prevence akné zní jasně. Nikdy nechoďte spát s make-upem (pleť na noc důkladně odličte) a při nákupu kosmetických produktů a produktů péče o pleť vždy hledejte výrazy „nekomedogenní“ nebo „neucpává póry“. Pokud už se nějaký ten pupínek přece jen objeví, povolejte do zbraně přírodní prostředky.

Kurkumové mléko

Kurkuma má antioxidační, protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti. Obsahuje aktivní sloučeninu kurkumin, která je známá tím, že snižuje záněty a bojuje proti infekcím. Z tohoto důvodu přidejte čajovou lžičku kurkumy do sklenice mléka a tento nápoj pijte každý den.

Med

Med je přírodní antibiotikum a protizánětlivé činidlo, které může pomoci poskytnout rychlou úlevu od akné. Namočte vatový tampon do trochy medu a aplikujte jej přímo na nechtěné pupínky. Před umytím nechte působit 10–15 minut. Med nanášejte až čtyřikrát týdně, do měsíce se projevy akné zmírní.

Ovesné vločky

Ovesné vločky pomáhají uzamykat vlhkost v pokožce a udržují ji hydratovanou. Zároveň mají antimikrobiální a protizánětlivé vlastnosti, takže se používají při redukci uhříků a černých teček. Rozdrťte tři lžíce ovesných vloček (usilujte o prášek) a k nim přidejte dvě lžíce bílého, neslazeného jogurtu. Vše dobře promíchejte, masku naneste na obličej či jiná postižená místa a nechte 10–15 minut působit. (Provádějte až třikrát týdně.)

Zelený čaj

Zelený čaj obsahuje sloučeniny zvané „taniny“ a „flavonoidy“, jež jsou známé pro své antimikrobiální a protizánětlivé účinky. Mohou pomoci léčit akné a zklidnit pokožku. Každé ráno vypijte šálek zeleného čaje, ideálně místo kávy. Dvakrát týdně připravte pleťovou masku. Budete potřebovat polévkovou lžíci zeleného čaje, polévkovou lžíci jedlé sody a stejné množství medu. Masku nechte působit 15 minut a poté ji smyjte vlažnou vodou. Kromě léčby akné se dočkáte další úžasné věci.

Antioxidant EGCG, který je v zeleném čaji hojně zastoupen, má schopnost omlazovat odumírající kožní buňky. Tím, že chrání a opravuje vaše buňky, bojuje proti známkám stárnutí.

Aloe vera

Aloe vera gel je další letitý lék na akné. Snižuje záněty, zklidňuje pokožku a zastavuje růst bakterií. Aplikujte čerstvý gel z aloe vera přímo na pupínky. Před opláchnutím nechte 20 minut působit. Kromě výše zmíněných domácích prostředků mohou pomoci se zvládáním akné změny ve stravování. Vyhýbejte se sladkým, tučným nebo mastným jídlům. Snažte se do svého každodenního jídelníčku zařadit potraviny bohaté na vitaminy E, D a C.

Zdroje: www.emedihealth.com, www.health.harvard.edu





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat