Prostreno.cz

Celerová šťáva s tělem dělá divy

Miřík celer je dvouletá bylina z čeledi miříkovité. Pěstuje se pro bulvy, které mají léčivé účinky. Odšťavněte je, posílíte svůj imunitní systém a zároveň se dokonale pročistíte!

Podle Carlose Quirose, emeritního rostlinného genetika z Kalifornské univerzity, lidé v Egyptě, Římě a Číně používali celer k léčbě mnoha nemocí, ale obvykle se tahle kořenová zelenina uplatňovala při kocovině nebo jako afrodiziakum. Dnes se hovoří spíše o léčivém potenciálu celerové šťávy, která je plná živin. Proč tenhle úžasný nápoj pít?

Posiluje imunitní systém

Celerová šťáva má vysoký obsah vitaminu C, jež je známý jako kyselina askorbová. Céčko je mikroživina, která je nezbytná pro imunitní systém, ale i tvorbu kolagenu. Právě on zvyšuje elasticitu pokožky, podporuje správnou funkci kloubů, zlepšuje kondici střev, snižuje hladinu cholesterolu a udržuje zdraví srdce.

Bojuje proti zánětům

Nemoci, jako třeba artritida, srdeční choroby, akné a ekzémy jsou způsobeny zánětem. Skvělou zprávou je, že celerová šťáva má vysoké protizánětlivé účinky: Celer je silně nabitý polysacharidy, antioxidanty a fytosterolem, jež jsou klíčovými prvky při eliminaci volných radikálů v těle.

Zlepšuje trávení a léčí nadýmání

Není žádným tajemstvím, že celerová šťáva má diuretické vlastnosti, takže zvyšuje tvorbu moči a vylučování odpadních látek. Tím podporuje zdravé fungování trávicího systému, zároveň předchází infekcím močových cest.

Pečuje o srdce

Celerová šťáva kromě jiného obsahuje bioaktivní flavonoidy, o kterých se traduje, že snižují riziko četných kardiovaskulárních onemocnění. A to se taky počítá!

Udržuje pevné kosti

Kostní hmota řídne s věkem. Naštěstí „nektar“ z celeru nabízí spoustu vitaminu K, jež hraje důležitou roli při srážení krve, metabolismu kostí a regulaci hladiny vápníku v krvi. Jinými slovy, káčko pečuje o celkové zdraví kostí.

Brání hypertenzi

Konzumace celerové šťávy může bránit mrtvici, hromadění plaku v tepnách a hypertenzi. (Hypertenze zvyšuje riziko ischemické srdeční choroby, ale vysoké množství vitaminu K a vápníku v celerové šťávě tomu brání.)

Napomáhá hubnutí

Celerová šťáva má nízký obsah kalorií a obsahuje potřebné vitaminy a minerály. Proto je vhodná při hubnutí. Pro dosažení plného účinku se doporučuje pít celerovou šťávu ráno, a to na lačný žaludek. Tak budete maximálně těžit i z jejích detoxikačních vlastností. (Na odšťavňování celeru lze použít jakýkoli odšťavňovač.)

Zdroje: www.healthfitnessrevolution.com, www.npr.org, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat