Prostreno.cz

Vitaminy udržující mozek fit

Jaký je nejdůležitější vitamin pro udržení mozku v chodu? Podle harvardské nutriční specialistky Umy Naidoo nám tyto potraviny pomáhají zůstat duševně fit a zdraví.

Jaké jsou příčiny demence, deprese a dalších kognitivních poruch? Odpověď je složitá, ale studie lékařské fakulty Wayne State University nyní zjistila, že poruchy mozku mohou být spojeny s nedostatkem vitaminu B. 

Kromě vitaminu B12 existují další vitamíny skupiny B, z nichž každý má pozitivní vliv na náš mozek, naši náladu a naše tělo. Chránit svůj mozek před poškozením můžete tím, že budete jíst potraviny, které tyto vitaminy obsahují.

Jak ale přesně dodáme svému tělu dostatek vitaminu B? Je to vlastně docela jednoduché, protože všechny životně důležité látky najdete v mnoha běžných potravinách. Doporučuje se proto každý den konzumovat produkty z následujících šesti skupin, abyste uspokojili potřebu vitaminu B a chránili tak mozek.

Těchto 6 potravin má vysoký obsah vitaminů B

Vejce

Jedno vejce obsahuje třetinu denní potřeby vitaminu B7 a menší množství mnoha dalších vitaminů B.

Jogurt 

Jogurt obsahuje hodně vitaminu B2 a vitaminu B12. Pokud si navrch chcete přidat i porci bílkovin, dopřejte si řecký jogurt.

Luštěniny

Černé fazole, cizrna, čočka a sójové boby pomáhají udržovat mozkovou vitalitu. Luštěniny jsou dobrým zdrojem vitaminu B9, a navíc poskytují malé množství vitaminů B1, B2, B3, B5 a B6.

Losos

Losos obsahuje všechny vitaminy skupiny B, nejvíce však B2, B3, B6 a B12.

Slunečnicová semínka

Slunečnicová semínka jsou jedním z nejlepších rostlinných zdrojů vitaminu B5. K pokrytí 20 procent denní potřeby stačí méně než 30 gramů.

Listová zelenina

Špenát, mangold a zelí také dodají vašemu tělu dostatek vitaminu B9. Konzumace listové zeleniny vám prý navíc zvedne náladu!

Zdroj: www.healthline.com, www.eatthis.com





Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat