Prostreno.cz

Piniové oříšky dodávají energii a posilují imunitní systém

Přibližně 20 druhů borovic produkuje semena známá jako piniové oříšky. Věděli jste, že se spojují s imunitou i energií? Naberte si plnou hrst!

Piniové oříšky určitě znáte. Jedná se o lahodné oříšky ve tvaru slzy, které se často používají při výrobě pesta a při vaření různých jídel. Piniové oříšky (také nazývané pignoli) patří ke dražším položkám, a to kvůli času potřebnému k jejich vypěstování a zároveň úsilí sklízet semena z jejich ochranného obalu. Co všechno umějí?

Krotí špatný cholesterol

Piniové oříšky obsahují mnoho zdravých tuků, včetně omega-3 (ty pomáhají snižovat zánět) a omega-6 (snižují chronickou bolest). Tento typ oříšků snižuje hladinu špatného cholesterolu a přispívá ke kardiovaskulárnímu zdraví.

Zvyšují energii

Jak jsou malé, tak jsou zdravé! Zmíněné oříšky patří k zásobárnám hořčíku, železa, zinku, vápníku, fosforu a vitaminů E a K! Také stojí za zmínku, že jsou neuvěřitelným zdrojem vitaminu B5. Jedná se o vitamin rozpustný ve vodě, který je nezbytný pro výrobu energie z tuků a sacharidů. Zároveň transformuje potravu na využitelné bílkoviny pro svaly a svaly.

Upravují hladinu krevního cukru

Piniové oříšky blahodárně pečují o hladinu cukru v krvi. Konzumace menší hrsti (přijímaná na lačný žaludek) zlepšuje citlivost na inzulin. Využijte i skutečnost, že piniové oříšky se skvěle hodí do salátů jakéhokoli typu. Nejlépe chutnají v kombinaci s výrazným sýrem a hroznovým vínem. (Ideální pohoštění k večernímu filmu!)

Podporují mozkové funkce

Mozek využívá ke svému fungování glukózu, ale když máte hlad, spoléhá se také na tuky, které systém udržují v chodu. Bohužel, většina lidí má velké problémy s dostatkem zdravých tuků ve stravě a sahá po nezdravých zdrojích, jako je sýr a máslo, jež mají vysoký obsah nasycených tuků a cholesterolu. Naštěstí existuje lepší způsob, jak organismu dopřát kvalitnější palivo!

Piniové oříšky jsou zdravých tuků plné, čím udržují mozek aktivní a podporují kognitivní funkce. To znamená, že díky pravidelným dávkám piniových oříšků podpoříte svoji bdělost a kreativitu a lépe zvládnete různé úkoly.

Budují obranyschopnost

Piniové oříšky obsahují vysoké množství bílkovin, vlákniny a zdravých tuků, jak již bylo uvedeno.  V kombinaci s přítomnými vitaminy a minerály, jako je vitamin E a zinek, mohou podporovat imunitní systém, takže odvracejí útoky virů a bakterií a obecně působí proti nemocem.

Zostřují zrak

Dary borovic jsou perfektním doplňkem vašeho jídelníčku, pokud chcete přidat zdravou dávku antioxidantů. Nabízejí totiž lutein, silný antioxidant se schopností posilovat oči a pečovat o silnější vidění. A ani v kombinaci s těstovinami nezklamou!

Zdroje: www.healthfitnessrevolution.com, www.hespruceeats.com





Celkem 1 komentářů

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat